NOTÍCIES

INDESCAT analitza els reptes futurs de la indústria de l’esport a Catalunya

Una cinquantena de representants del sector de la indústria de l'esport van participar en les Jornades de Reflexió Estratègica d'INDESCAT, a la Vall d'en Bas, amb l’objectiu d'analitzar cap a on va la indústria del’esport, generar sinergies entre els assistents i definir els reptes de futur.

La trobada es va iniciar el dimecres 10 d'abril amb una dinàmica per situar els assistents en els objectius de les jornades i una activitat de Cluster Building, a més d'un sopar-networking. L'endemà, 11 d'abril, es va recordar la cartera de serveis que INDESCAT ofereix als socis, es van analitzar les tendències de la indústria de l'esport i els reptes d'aquesta per cadena de valor de cada sub-segment. També es va insistir en com treballar la generació d'oportunitats entre els membres del clúster i es van presentar algunes de les start-ups membres d’INDESCAT que es van incorporar al clúster després de participar del programa d'emprenedoria INDESUP!: Spinntech i Coach Studio. 

A més, els participants van poder conèixer les possibilitats de la col·laboració intersectorial de la mà d'ACCIÓ, que va explicar quins clústers hi ha a Catalunya i com es poden compartir oportunitats. Les jornades van comptar també amb la interessant ponència “Innovar en tiempos de unicornios y cisnes negros”, de Jaime García Cantero, director creatiu i de continguts d'El País Retina, sobre com les empreses poden afrontar els reptes de futur mitjançant la innovació i la col·laboració entre elles.

INDESCAT ha estat treballant en la definició del Pla Estratègic per als propers anys amb un procés participatiu, que va incloure una primera fase de diagnòstic mitjançant entrevistes individuals amb una vintena de membres del clúster i tres sessions de treball (tallers) –un per sub-segment (instal·lacions esportives, béns i serveis i esdeveniments)-, amb més de 40 participants en total. 

D'aquesta anàlisi prèvia es van extreure les principals tendències i reptes:

a) Incrementar el consum d'esport (practicants i espectadors), fent-lo més accessible, arribant a segments amb potencial de creixement i adequant-hi l'oferta.

b) Millorar l'experiència, tant des del punt de vista del practicant amb un millor coneixement i percepció dels beneficis de l'activitat física i l'esport i amb una pràctica més divertida; com des del punt de vista de l'espectador (fan engagement).

c) Millorar el rendiment esportiu, aprofitant noves tecnologies, metodologies i equipaments d'entrenament orientats a la millora i amb més eines per monitoritzar i prendre millors decisions per part dels entrenadors i esportistes.

d) Aconseguir un esport més segur, més saludable i més sostenible, garantint la seguretat entorn l'activitat física i esportiva, maximitzant els efectes positius per a la salut i minimitzant-ne els riscos i contribuint a millorar la sostenibilitat ambiental, econòmica, etc. 

En una segona fase es van prioritzar els reptes per cadena de valor, segons sub-segments, i els transversals, que Alex Rivera, clúster manager d’INDESCAT, va presentar als assistents. Més enllà dels reptes concrets per a cada cadena de valor, cal destacar, els reptes transversals per al clúster en els propers anys s’han agrupat en:

- Millora del coneixement de mercat
- Digitalització
- Internacionalització
- Atracció, desenvolupament i gestió del talent
- Promoció de l'activitat física i l'esport
- Foment de la relació i coneixement entre els membres del clúster (networking)

Per a tots aquests reptes, s'ha treballat en la definició d'activitats i projectes per fer-hi front, que formaran part del Pla estratègic d'INDESCAT 2019-2022, sobre els quals es va debatre a les jornades.En aquestes, es va animar els assistents a formar part de comissions específiques i grups de treball per anar desenvolupant cadascun dels projectes. Anna Pruna, presidenta d'INDESCAT, va afirmar que “volem continuar creixent, però no de qualsevol manera, sinó mantenint el compromís de tots aquells que formem part del clúster: equip, junta directiva i membres”. També ha valorat aquestes primeres jornades de reflexió estratègica com un èxit, “tant pel nivell de participació com per l'alta valoració rebuda per part dels assistents”.

ALTRES NOTÍCIES

En el context actual, Catalunya enfronta reptes  globals com el canvi climàtic i la crisi hídrica. Els gestors d'instal·lacions  esportives juguen un paper molt important en aquests reptes i tenen una  oportunitat única per contribuir al canvi positiu. És per aquest motiu que  INDESCAT organitza el 5è Curs EFISport:  Gestió d'Energia en Instal·lacions Esportives, que s'ha iniciat el 16  d’abril. Juntament amb el Clúster de l'Energia Eficient de  Catalunya (CEEC), INDESCAT organitza el 5è Curs EFISport, que constitueix una excel·lent oportunitat perquè directius d'instal·lacions esportives puguin assolir una visió completa de les bases per gestionar-les eficientment des del punt de vista energètic.

INDESCAT ha participat a la 4a trobada presencial, del projecte I3-INSHAPE, celebrada a la ciutat de Lahti, Finlàndia, durant els dies 8 i 9 d'abril i organitzada per LADEC i LAB University of Applied Sciences. Aquesta trobada s’ha centrat en els paquets de treball 2 i 3, els quals tracten de trobar PIMES que entrin al projecte per resoldre les necessitats de les Flagships (empreses emergents capdavanteres representatives de cada regió) entre les quals hi ha Onalabs Inno-Hub, la Flagship catalana i sòcia d'INDESCAT.

Entrevistem a Cristina Marín, cofundadora i general manager de BIWPA, la Barcelona International Water Polo Academy, que promou una metodologia única d’entrenament enfocada a la millora de la tècnica i tàctica individuals, així com el perfeccionament dels fonaments i la presa de decisió. Pel que fa als reptes de l'entitat, Marín destaca que "a curt termini, agost 2024, organitzarem per primera vegada la Summer Academy a Los Angeles dirigida a atletes de la zona. A llarg termini, estem treballant per replicar la nostra acadèmia a Califòrnia".
La cofundadora de BIWPA explica que formar part d'INDESCAT els permetrà "buscar sinergies amb clubs o entitats privades del sector del turisme esportiu, i també amb empreses tecnològiques que ens facilitin i agilitzin processos (inscripcions, gestió de bases de dades, etc.)".


A INDESCAT oferim un nou servei de licitacions i concursos. Es tracta d'una nova plataforma, integrada ala nostra intranet, amb accés a més de 2M de licitacions, adjudicacions i contractes menors d'Espanya i Portugal

El festival internacional de ciclisme Sea Otter Europe Costa Brava Girona by Continental, que se celebra a Girona els dies 20, 21 i 22 de setembre, i INDESCAT, han renovat el seu acord estratègic de col·laboració pel qual busquen unir sinèrgies per potenciar el sector de l'esport.

La descarbonització de les instal·lacions esportives, la gestió de l’aigua,  les solucions futures davant la prohibició d’ús dels microplàstics en gespa  artificial, la digitalització com a eina per a ajudar les instal·lacions  esportives a ser energèticament més eficients, i l’ús de la geotèrmia als  equipaments esportius. Aquests són els temes que es van tractar a EFISport  2024, que enguany va celebrar l’11a edició que va incloure, com a novetat, la  competició Open Innovation Challenge. L’esdeveniment anual, que va acollir més  de 170 assistents, està organitzat per INDESCAT, amb la col·laboració del  Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Clúster de la Bioenergia  de Catalunya (CBC) i el Catalan Water Partnership. Durant la jornada, celebrada  el 13 de març a l’INEFC de Barcelona, també s’hi va poder visitar el  Marketplace EFISport, on s’hi van presentar solucions, productes i serveis per  al manteniment i la implementació de mesures d’eficiència energètica.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies