NOTÍCIES

Entrevistem Isaac Taberner, gestor esportiu d'Osoning

Entrevistem Isaac Taberner, gestor esportiu d'Osoning, qui explica que segueixen treballant en una app que millora l'experiència d'usuari dels esportistes a Osona, un projecte que van presentar als Workshops d'Innovació en Esport organitzats per INDESCAT. També detalla que estan interessats a generar sinergies amb "totes aquelles empreses que estiguin interessades a explorar eines digitals, gamificació d'experiències esportives i tecnologia aplicada a l'esport".

El 14 de desembre de 2016 es va presentar la marca Osoning. Com resumiríeu els 3 anys que porteu en funcionament?

El balanç que en fem és molt positiu. Evidentment, sempre hi ha aspectes per millorar i per seguir evolucionant, però la valoració general és molt satisfactòria. En l'àmbit general, hem passat per quatre grans fases.

Els anys 2015 i 2016 van ser de treball intern, de conceptualització del projecte i la "comunitat". De fet, INDESCAT ens va acompanyar en aquest procés. Els anys 2016 i 2017, just després de presentar-nos en societat, vam dedicar molts esforços a valorar el producte esportiu de la comarca d'Osona, tant en l'àmbit intern com extern.

L'any següent, de la mà de les empreses, vam començar a dissenyar estratègies per connectar amb el client final. El 2019, a través d'aquesta connexió amb els clients, ens vam proposar començar a generar negoci a través de la marca i vam apostar per la internacionalització de les empreses del sector turístic i d'esdeveniments. No obstant això, tot es va frenar de cop amb l'arribada de la pandèmia. A partir d'aquí vam reenfocar el projecte i ens vam centrar donar suport a les empreses en camps com la digitalització, la comunicació o la reformulació de models de negoci.

A més, al llarg d'aquests anys, hem estat treballant en diversos eixos de forma transversal:

  • Comunitat. En un sector com l'esportiu, fer equip és essencial. Sota la premissa del treball col·laboratiu i de la suma d'esforços, hem plantejat diversos actes i espais de networking on les empreses poguessin combinar inspiració, coneixement i relacions de confiança.
  • Visibilitat. Un altre dels reptes que hem afrontat estava relacionat amb com donar visibilitat al sector. D'una banda, era important donar suport als agents en la relació amb els mitjans, la connexió amb altres organitzacions i el suport institucional. De l'altra, calia començar a interactuar amb els seus clients, és a dir, amb el consumidor final. En aquest cas hem activat el web, diversos canals digitals, una plataforma d'inscripcions per a esdeveniments esportius, ambaixadors i material promocional.
  • Territori. Tenint en compte que és l'escenari de la pràctica esportiva a l'aire lliure, ens hem enfocat a preparar el territori i a adaptar-lo per aprofitar-ne totes les possibilitats. Després d'inventariar tots els actius, a hores d'ara estem treballant per senyalitzar-los i regular-ne els usos.
  • Internacionalització. Mitjançant l'organització de fam trips, l'assistència a fires, la invitació d'esportistes internacionals, l'assessorament a empreses i el suport a candidatures d'esdeveniments hem acompanyat diverses empreses en la captació de clients internacionals i en l'expansió dels seus negocis.

Darrere d'Osoning hi ha la implicació d'entitats públiques com el Consell Comarcal d'Osona, Osona Turisme i Creacció, que tenen la voluntat de treballar juntament amb les entitats privades del sector per tal d'unir esforços i col·laborar amb l'objectiu de transformar la comarca com a destí esportiu. Quins són els valors d'aquesta associació?

Els valors principals que regeixen les nostres actuacions i projectes són la innovació, la creativitat, l'atreviment, la proactivitat i el compromís amb la comarca.

D'una manera o d'una altra, sempre mirem d'aportar una visió diferent dels projectes per tal d'incrementar-ne l'impacte. A més, plantegem les accions des de la col·laboració de diversos agents amb la voluntat de sumar-hi noves mirades que aportin elements innovadors.

Quin és el repte més gran al qual s'enfronta Osoning?

Probablement, com moltes de les empreses i organitzacions de la indústria de l'esport, el dinamisme del sector. Per ser una mica més concrets, hi veiem tres grans camps:

  • La transformació digital i l'adopció de les eines tecnològiques
  • La sostenibilitat i l'adopció de pràctiques de reducció de l'impacte mediambiental
  • L'adaptació als nous patrons de consum dels clients esportius
  • Aliances entre els agents

Durant els mesos vinents, preveiem diverses accions per abordar aquests tres reptes i donar suport a les empreses de la comarca a l'hora d'afrontar-los.

Des d'INDESCAT afavorim la creació de ponts de col·laboració entre empreses. Amb quin tipus d'empreses esteu veient que podeu crear sinergies o amb els quals us agradaria treballar?

Som del parer que la col·laboració sempre suma i, per tant, estem oberts a fer-ho amb qualsevol mena d'empresa. Tot i això, per la nostra naturalesa, les empreses que es dediquen al sector dels esdeveniments i del turisme actiu i esportiu. I a partir d'aquí, totes aquelles que estiguin interessades a explorar eines digitals, gamificació d'experiències esportives i tecnologia aplicada a l'esport.

El passat 17 de desembre, Osoning va ser el vencedor dels Workshops d'Innovació en Esport organitzats per INDESCAT, en els quals vau presentar una app que millora l'experiència d'usuari dels esportistes a Osona. Heu treballat més sobre aquest interessant projecte?

Sí! Des d'aleshores hi hem estat treballant. Bàsicament preteníem resoldre dos problemes. D'una banda, els esportistes que volen visitar la comarca tenen una oferta d'activitats amplíssima i sovint tenen problemes per seleccionar la que més s'ajusta a les seves necessitats. De l'altra, reservar serveis i activitats i coordinar-les entre elles és molt complex. Davant d'aquesta situació, vam dissenyar el Forfet Osoning. Resumidament, els forfets són experiències esportives personalitzades que combinen activitats de turisme actiu amb altres elements del territori (culturals, gastronòmics, etc.).

ALTRES NOTÍCIES

En el context actual, Catalunya enfronta reptes  globals com el canvi climàtic i la crisi hídrica. Els gestors d'instal·lacions  esportives juguen un paper molt important en aquests reptes i tenen una  oportunitat única per contribuir al canvi positiu. És per aquest motiu que  INDESCAT organitza el 5è Curs EFISport:  Gestió d'Energia en Instal·lacions Esportives, que s'ha iniciat el 16  d’abril. Juntament amb el Clúster de l'Energia Eficient de  Catalunya (CEEC), INDESCAT organitza el 5è Curs EFISport, que constitueix una excel·lent oportunitat perquè directius d'instal·lacions esportives puguin assolir una visió completa de les bases per gestionar-les eficientment des del punt de vista energètic.

INDESCAT ha participat a la 4a trobada presencial, del projecte I3-INSHAPE, celebrada a la ciutat de Lahti, Finlàndia, durant els dies 8 i 9 d'abril i organitzada per LADEC i LAB University of Applied Sciences. Aquesta trobada s’ha centrat en els paquets de treball 2 i 3, els quals tracten de trobar PIMES que entrin al projecte per resoldre les necessitats de les Flagships (empreses emergents capdavanteres representatives de cada regió) entre les quals hi ha Onalabs Inno-Hub, la Flagship catalana i sòcia d'INDESCAT.

Entrevistem a Cristina Marín, cofundadora i general manager de BIWPA, la Barcelona International Water Polo Academy, que promou una metodologia única d’entrenament enfocada a la millora de la tècnica i tàctica individuals, així com el perfeccionament dels fonaments i la presa de decisió. Pel que fa als reptes de l'entitat, Marín destaca que "a curt termini, agost 2024, organitzarem per primera vegada la Summer Academy a Los Angeles dirigida a atletes de la zona. A llarg termini, estem treballant per replicar la nostra acadèmia a Califòrnia".
La cofundadora de BIWPA explica que formar part d'INDESCAT els permetrà "buscar sinergies amb clubs o entitats privades del sector del turisme esportiu, i també amb empreses tecnològiques que ens facilitin i agilitzin processos (inscripcions, gestió de bases de dades, etc.)".


A INDESCAT oferim un nou servei de licitacions i concursos. Es tracta d'una nova plataforma, integrada ala nostra intranet, amb accés a més de 2M de licitacions, adjudicacions i contractes menors d'Espanya i Portugal

El festival internacional de ciclisme Sea Otter Europe Costa Brava Girona by Continental, que se celebra a Girona els dies 20, 21 i 22 de setembre, i INDESCAT, han renovat el seu acord estratègic de col·laboració pel qual busquen unir sinèrgies per potenciar el sector de l'esport.

La descarbonització de les instal·lacions esportives, la gestió de l’aigua,  les solucions futures davant la prohibició d’ús dels microplàstics en gespa  artificial, la digitalització com a eina per a ajudar les instal·lacions  esportives a ser energèticament més eficients, i l’ús de la geotèrmia als  equipaments esportius. Aquests són els temes que es van tractar a EFISport  2024, que enguany va celebrar l’11a edició que va incloure, com a novetat, la  competició Open Innovation Challenge. L’esdeveniment anual, que va acollir més  de 170 assistents, està organitzat per INDESCAT, amb la col·laboració del  Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Clúster de la Bioenergia  de Catalunya (CBC) i el Catalan Water Partnership. Durant la jornada, celebrada  el 13 de març a l’INEFC de Barcelona, també s’hi va poder visitar el  Marketplace EFISport, on s’hi van presentar solucions, productes i serveis per  al manteniment i la implementació de mesures d’eficiència energètica.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies