NOTÍCIES

Entrevista a Josep Maria Padullés, CEO de Chronojump

Entrevistem a Josep Maria Padullés, CEO de Chronojump, una empresa que aposta per la tecnologia oberta i la innovació per fer accessibles eines avançades d'anàlisi esportiva. "Els nostres dispositius són precisos, accessibles i ofereixen solucions pioneres com la mesura de força en rehabilitació i el control de resistència inercial, fet que ens posiciona com a referents a escala mundial", explica Padullés. A més, destaca que “el nostre objectiu és fer la tecnologia esportiva accessible a tothom amb un software lliure i gratuït, utilitzat per esportistes, grans clubs, universitats i hospitals a escala global”.

Chronojump és una empresa que crea tecnologia oberta per a l'anàlisi del rendiment esportiu, l'activitat física i la salut, amb eines per mesurar paràmetres com el salt, la força, la potència i la velocitat. D’on sorgeix la idea i la necessitat de crear aquesta eina?

A final dels anys vuitanta, el professor italià Carmelo Bosco va formar un petit grup d'investigadors europeus entre els quals hi havia el Josep M Padullés. Aquest grup va desenvolupar diferents eines per poder resoldre problemes que apareixien en els programes de recerca. Es van crear instruments de mesura, màquines, metodologies, etc. que es van utilitzar en recerca, tant del rendiment com en l'àmbit mèdic, i fins i tot per la NASA i l'Agència Europea de l'Espai.

A la mort del Dr. Bosco, l’any 2003, Josep M Padullés i Xavier de Blas van decidir crear una institució que continués el llegat, alliberant les llicències, patents i marques que s’havien fet a l’etapa anterior. Amb l’objectiu de fer arribar la tecnologia a tothom que estigués interessat es va crear “Chronojump” i la primera versió del programa del mateix nom que es va compartir de forma lliure i gratuïta a Internet. Chronojump.org es converteix en un dels softwares més utilitzats en tot el món, que porta a la creació de nous dispositius que s’integren al citat programa.

Quines són les tecnologies més innovadores que Chronojump ofereix per a la mesura i anàlisi del rendiment esportiu?

Pel que fa a programa, s’ha aconseguit obtenir informació molt valuosa de les dades proporcionades pels dispositius connectats en diferents accions. Per exemple, dels tests de salts, a més d'obtenir les dades mecàniques de temps de contactes i vol, alçada, velocitat, força, potència, etc. s’obtenen les capacitats i els perfils musculars.

Per mesurar curses lineals o amb canvis de direcció hem dissenyat un sistema de barreres fotoelèctriques sense fils d’alta potència amb doble feix i processador intern, que eviten els dobles talls, tant per hardware com per software. Com a gran novetat, a més dels temps entre barreres, es calcula i mostren els gràfics de la velocitat instantània, així com l’acceleració, la força tenint en compte la resistència de l’aire i la potència generada.

Per casos en què es vol obtenir mesures mecàniques de cursa amb una precisió de mil·límetres hem dissenyat en un aparell anomenat Race Analyzer que permet obtenir les dades i les gràfiques en temps real, sense haver de fer servir sistemes molt més cars i menys precisos basats en radar o làser.

Actualment, s’ha posat de moda l’entrenament de la força basat en la velocitat (VBT) i hem de recordar que ja ho vàrem proposar en tres articles de principi dels anys 90. És per això que els sistemes de mesura i control en els que fem servir encoders lineals, a més de totes les dades mecàniques que proporcionen, també inclouen diferents sistemes de feedback avançats. 

Hi ha un sector en què som referents a escala mundial, és en els sistemes de mesura i control de màquines basades en resistència inercial rotacional. Els nostres dispositius s’han integrat a les màquines de diferents fabricants, ja que a més d’integrar-se a la plataforma Chronojump, proporcionen informacions imprescindibles per poder treballar correctament amb sistemes de resistència inercial.

També s’han desenvolupat diferents dispositius de mesura de la força que són molt utilitzats en entrenament i salut, especialment en el camp de la rehabilitació. Aquests dispositius permeten analitzar la dinàmica de la força en qualsevol situació, tant isomètrica com dinàmica.

Quin paper creieu que jugarà la intel·ligència artificial i el big data en el futur de les vostres tecnologies d'anàlisi esportiva?

El fet de disposar de grans volums de dades mecàniques, fisiològiques, tècniques, tàctiques, etc., fa que sigui quasi impossible el fet de poder tractar i obtenir informacions rellevants sobre els esportistes i les accions que es produeixen a l’esport. 

La IA pot ser, i de fet és, una eina extraordinària per tractar grans volums d’informació en temps molt reduïts.

Quins avantatges tenen els usuaris de Chronojump en comparació amb altres solucions similars en el mercat?

Els dispositius desenvolupats per Chronojump són resistents, fàcils d’utilitzar, fiables, precisos i estan referenciats en més de 1400 articles. Actualment, és usat tant per esportistes individuals com per grans clubs, universitats, centres d’alt rendiment, hospitals, etc.

La base del sistema és el software, sempre lliure i gratuït, que s'actualitza constantment i que està en diferents de sistemes operatius: Linux, Windows, macOS i ChromeOS. En aquesta plataforma s’integren diferents tipus d’instruments de mesura, es pot treballar amb diferents grups o equips, es poden gestionar les dades obtingudes sobre el programa en diferents ordinadors, a més de poder exporta-les en altres formats. 

Dins del programa s’han integrat videojocs que permeten fer entrenaments al mateix temps que s’està jugant.

Quin és el repte més important que teniu a curt termini? I a llarg termini, quins objectius teniu?

Poder millorar els processos de fabricació i distribució

Des d'INDESCAT afavorim la creació de ponts de col·laboració entre empreses. Amb quin tipus d'empreses creus que podeu crear sinergies i per què?

Podríem col·laborar amb diferents tipus d'empreses, tant en la part de disseny, com de prototipatge i fabricació. També seria interessant integrar eines d'IA a la plataforma (software) Chronojump

Què creieu que us pot aportar formar part d'un clúster com INDESCAT?

Ser membre d'un clúster con INDESCAT ens permet compartir experiències, visualitzar els nostres productes en el sector, tenir informació de nous productes, poder accedir a projectes, ajuts i finançament.

ALTRES NOTÍCIES

Aquest dijous 8 de maig, INDESCAT i el WeMind Cluster hem dut a terme la jornada "El repte de la longevitat: el paper de la salut física i la salut mental". Una iniciativa coorganitzada per ambdós clústers amb la col·laboració d’ACCIÓ i el patrocini de Technogym i Tecnosport.

La trobada, celebrada a la seu del WeMind Cluster, s’ha emmarcat dins d’una estratègia d’innovació oberta amb l’objectiu de crear sinergies entre els sectors de l’esport i la salut, per facilitar el desenvolupament de projectes col·laboratius amb alt potencial i impacte en la promoció del benestar i la qualitat de vida.

El festival internacional de ciclisme Sea Otter Europe Costa  Brava Girona by Garmin, que se celebra a Girona els dies 19, 20 i 21 de setembre, i el clúster de la indústria de l'esport, INDESCAT, han renovat el seu acord estratègic de col·laboració pel qual busquen conjuminar sinergies per a potenciar el sector de l'esport.

Parlem amb Lluís Casas i Xavi Guilà, els fundadors de Vibliotecla plataforma EdTech especialitzada en formació esportiva, que ha sabut unir coneixement tècnic i creixement personal per oferir itineraris d’aprenentatge adaptats a les necessitats dels professionals del sector. Amb una vocació clara per democratitzar l’accés a la formació de qualitat i una mirada posada en la innovació, Vibliotec s’està consolidant com un referent tant a nivell local com internacional. Ens expliquen d’on sorgeix la iniciativa i quins reptes i oportunitats tenen al davant en un moment de transformació per a la indústria esportiva.

INDESCAT va participar els dies 2 i 3 d’abril a la reunió presencial del projecte I3-INSHAPE, celebrada a la ciutat de Debrecen (Hongria). Durant la trobada, es va abordar l’estat actual de la convocatòria oberta (Open Call), una fase clau del projecte liderada per INDESCAT i ACCIÓ. Aquesta convocatòria té per objectiu identificar i seleccionar PIMEs de les diferents regions representades al consorci per implementar projectes d’innovació col·laborativa. Es preveu seleccionar un total de 24 empreses, cadascuna de les quals rebrà un finançament de 30.500 € per al desenvolupament dels seus projectes.

Entrevistem Paco Ruano, president de Lleuresport, entitat barcelonina amb més de 30 anys d'història que ha apostat decididament per una gestió esportiva amb vocació social i integradora. "Hem entès que hem d’anar a buscar la població amb més dificultats per accedir a l’esport, no només esperar que vingui", afirma Ruano. La seva visió combina sostenibilitat, innovació tecnològica i salut, amb projectes com la creació de la figura del Responsable d’Innovació i la millora energètica de les instal·lacions. Ara, l'entitat es focalitza plenament en el sector esportiu, amb l’objectiu de créixer dins l’àmbit concessional.

Més d'una vintena de professionals de la indústria de l'esport han assistit a la segona edició de l'Esmorzar INDESCAT, que hem realitzat a la Fundació Carulla. La sessió, adreçada a organitzacions de la indústria de l'esport interessades a conèixer detalladament què és INDESCAT i quins beneficis comporta formar part d'aquesta comunitat, ha permès, als assistents, descobrir els projectes innovadors i serveis exclusius que ofereix el clúster.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies