La Federació Catalana de Hockey ha experimentat una gran transformació al llarg dels anys, impulsant tant el creixement com la modernització d’aquest esport al país. Segons Martí Lloveras, vocal de la junta directiva de la Federació, "l’hoquei català viu un moment històric, amb rècord de llicències, paritat de gènere i retransmissions en streaming de totes les categories. Hem fet un salt de gegant en digitalització, igualtat i inclusió, adaptant-nos als canvis socials i tecnològics”. De cara al futur immediat, Lloveras assenyala que els principals desafiaments passen per "expandir el nostre esport arreu del territori, enfortir els clubs i portar la innovació tecnològica al màxim nivell per mantenir-nos a l’avantguarda”.
Com ha evolucionat l’hoquei català des de la fundació de la Federació, i quines considereu que han estat les fites més destacades en aquesta trajectòria?
Parlar d’una trajectòria de més de 100 anys no és fàcil de resumir; el hockey, l’esport i el món en general no tenen res a veure amb el d’aleshores. Això sí, sempre s’ha intentat estar al costat dels Clubs catalans que són a qui la Federació es deu; des del suport a les iniciatives primerenques en la creació dels primers clubs al primer quart del segle XX i l’Organització de les primeres competicions oficials fins al moment actual, amb rècords de llicències, una gairebé total paritat de gènere, la digitalització tant interna (de gestió) com externa (comunicació, xarxes socials, retransmissió de partits de totes les categories en streaming), la creació primer i posterior ampliació/inclusió dels col·lectius integrats a la competició, com són les Mamis, Papis, i el Hockey+ i, finalment, assolir una extensió a nivell de territori català de la pràctica del hockey en ciutats o àrees del territori català on el hockey era pràcticament desconegut.
Quina és la missió i els valors que guien la Federació Catalana de Hockey en la seva tasca diària?
La nostra missió és (com diuen els nostres estatuts) promoure i tutelar la pràctica de totes les disciplines relacionades amb el hockey (hockey, hockey sala i hockey platja), organitzant les competicions esportives oficials de Catalunya, exercint la potestat competitiva i disciplinària sobre totes les persones jurídiques i físiques que configuren l’ens federatiu i encarregant-se de la formació específica dels tècnics de hockey.
Els nostres valors, que s’han mantingut tots aquests anys, són la passió pel nostre esport exercint i transmetent als Clubs i als practicants els conceptes de companyonia en un esperit de competició amb fairplay, i en un marc d’igualtat, respecte i progrés.
En un món cada cop més digital, com esteu integrant les noves tecnologies, com ara les eines d'anàlisi esportiva o la comunicació digital, per modernitzar l’hoquei català i atreure noves generacions de practicants i aficionats?
Un dels reptes i prioritats de la Junta que presideix en Xavi Adell des del 2018 era la digitalització de l’entitat; com dèiem tant a niell intern de processos de gestió i administració com sobretot extern, amb eines de comunicació i informació als nostres clubs (per exemple, essent pioners en la digitalització de totes les competicions, l’us extensiu de les xarxes socials), i (també pioners en aquest ambiciós projecte -que ja és una realitat des de fa tres temporades) com ha estat ser capaços d’instal·lar càmeres digitals amb IA retransmissió de partits de totes les categories a la pràctica totalitat dels clubs on es celebren competicions, retransmetent en streaming partits de totes les categories, també els de les escoles dels nostres clubs.
Com afronta la Federació els reptes de la inclusió i la igualtat de gènere dins de l’hoquei català, i quines mesures esteu adoptant per fer de l’esport una activitat més sostenible i accessible?
No només hem estat sensibles a col·lectius menys afavorits sinó que ens hem pres seriosament i afrontant-ho amb rigor i generositat els canvis que es succeeixen a la nostra societat, adaptant-nos, sempre des del respecte a totes les sensibilitats, a allò que reclamen els nous temps: en aquest sentit, l’exemple més evident és la participació de la nostra Federació a un projecte ERASMUS+ el títol és “All-in&win” i que tenia com a objectiu, i cito textualment: L'objectiu de All in&win és contribuir a l'acceptació de les persones LGBT+ en l'esport i crear un clima esportiu segur i inclusiu (amb especial èmfasi en el benestar dels esportistes). Aquest programa es va executar amb èxit -i amb la participació de tres clubs catalans al programa pilot- del juny del 2022 fins al desembre del 2024.
Quins són els principals reptes als quals s’enfronta l’hoquei català avui en dia, i quines són les estratègies més destacades que heu dissenyat per superar-los amb èxit en els propers anys?
Aquest any 2025 hi ha eleccions a la FCH i, en principi, és intenció del president i la seva junta presentar-se a la reelecció; cal ser respectuosos a l’hora de parlar de reptes de futur, com dic pel respecte que el procés electoral mereix; ara bé, sí que tenim unes línies estratègiques marcades que formaran part del paquet de nous reptes i directrius que pretenem presentar com a programa electoral; en general, parlem d’estabilitat financera (de la Federació i dels nostres Clubs), enfortiment del nostre equip directiu, consolidació de projectes tan esportius (la presència del hockey al CAR de Sant Cugat, ampliació de les lligues catalanes actuals, més activitat de les nostres seleccions catalanes...) com estratègics (ampliació de l’abast geogràfic a Catalunya dels clubs de hockey, participació en programes nacionals i europeus, aplicació de noves tecnologies a la pràctica de l’esport i als seus practicants...)
Des d’INDESCAT afavorim la creació de ponts de col·laboració entre empreses. Amb quin tipus d’empreses creus que podeu crear sinergies i per què?
Sense dubte podem treure profit de moltes de les activitats i l’amplitud d’àmbits en els què les empreses i entitats d’INDESCAT són presents, des del vessant més tecnològic, les de comunicació, altres federacions, a més del suport que, com a Cluster ens pot significar des del punt de vista institucional i organitzatiu; per exemple ara mateix estem col·laborant amb empreses del Cluster (i de fora) en el projecte Grass-Twin, que té com a objectiu i mitjançant l'ús de tecnologia avançada, sensors distribuïts per tot el camp i IA permetre monitorar i ajustar en temps real les condicions del camp per garantir-ne l’ús eficient de l’aigua del rec dels camps de hockey.
Què creieu que us pot aportar formar part d’un clúster com INDESCAT?
Com hem dit abans, ser a INDESCAT ens permet estar al dia i conèixer de primera mà no només les empreses i agents que en formen part, sinó les seves propostes; això ens obre unes finestres i camps d’acció que la proximitat i el coneixement permet que ens puguem fer nostres molt més i introduir-les al nostre funcionament en àmbits molt diversos. A més del capital que significa el networking permanent i les sinergies que es presenten de forma continuada.