NOTÍCIES

Entrevista a Paco Ruano, president de Lleuresport

Entrevistem Paco Ruano, president de Lleuresport, entitat barcelonina amb més de 30 anys d'història que ha apostat decididament per una gestió esportiva amb vocació social i integradora. "Hem entès que hem d’anar a buscar la població amb més dificultats per accedir a l’esport, no només esperar que vingui", afirma Ruano. La seva visió combina sostenibilitat, innovació tecnològica i salut, amb projectes com la creació de la figura del Responsable d’Innovació i la millora energètica de les instal·lacions. Ara, l'entitat es focalitza plenament en el sector esportiu, amb l’objectiu de créixer dins l’àmbit concessional.

Lleuresport és una entitat polivalent de Barcelona dedicada a la gestió del lleure, que fomenta la cultura, l’educació i l’esport per a tothom des de 1992. D’on sorgeix la necessitat de crear l’organització i quina ha estat la seva evolució fins avui?

Lleuresport sorgeix l'any 1993 d’una iniciativa de 4 estudiants de tercer d’INEFC que no veien que les seves expectatives dins de la carrera fossin vinculades a ser professor en un col·legi ni tampoc al món de la preparació física. Nosaltres pensàvem ja en temes de gestió esportiva i en la creació de nous espais pensant en pràctica esportiva generalista. 

A partir d’aquí, vam començar a fer activitats amb nens i joves en horaris extraescolars, i va sortir, l'any 1999, l’oportunitat de gestionar un primer i nou centre cívic on la promoció de la pràctica esportiva era un eix important en el plec de condicions.

Una vegada gestionat un centre cívic, van sorgir noves oportunitats de gestionar altres centres cívics i poder fer propostes d’activitat física a tota la població i intentar arribar a població que es volia iniciar a aquesta pràctica, i que no veiem els gimnasos (en aquell moment) com a una opció. Abans els gimnasos semblaven per una població específica i no tan vinculada a l’esport com és ara.

Ja l'any 2003 vam començar el nou projecte, amb la gestió del Cem Colom i posteriorment amb el Cem Can Ricart. Al 2014 vam plantejar-nos que volíem fer part del nostre projecte amb gestió privada i vam fer l’aposta de la creació d’una branca especialitzada en coworkings.

D’aquesta forma Lleuresport tenia 3 àrees de negoci diferents i que ens ajudava a diversificar l’oferta. Si es cert, que durant un temps eren compatibles les necessitats de les diferents àrees, però, després de la pandèmia aquestes necessitats van anar canviant i vam decidir separar les 3 àrees, quedant a Lleuresport, només la part de la gestió esportiva.

Quin tipus de serveis oferiu i en què consisteixen?

Fins al dia d'avui, Lleuresport oferia 3 serveis diferents i diferenciats. Per un costat, i com ja hem comentat abans, la gestió de Centres Cívics a Barcelona, una segona línia era la gestió de centres de coworkings i per últim, la gestió de centres esportius. 

I dic fins ara, per què per motius de gestió interna, com he comentat abans, vàrem decidir separar aquests 3 serveis en diferents entitats, i a partir d’ara, Lleuresport només està vinculada a la gestió dels centres esportius.

Dins d’aquesta gestió oferim serveis de la gestió d’instal·lacions esportives municipals, tant des del vessant de la prestació de serveis com des de la concessió del servei. A més tenim la capacitat de fer assessoraments per la gestió esportiva i la implementació de projectes als serveis generals de les instal·lacions esportives.

En què creus que el vostre enfocament en la gestió d’instal·lacions i esdeveniments us distingeix de la resta?

En primer lloc, des dels nostres inicis hem mantingut el nostre esperit de club esportiu amb el caràcter d’entitat sense ànim de lucre que les caracteritza. I partint d’aquesta filosofia, crec que el concepte de fer de la pràctica esportiva una eina d’integració social, és la nostra línia que ens distingeix. Estem a la instal·lació que estem, creiem que qualsevol instal·lació ha d’intentar fer arribar l’esport a tota la seva població, independentment de les característiques específiques de la població que ens envolta.

I per això creiem que en la dinamització social com a la nostra eina integradora. Serà per a on hem nascut com a gestors esportius, com són els barris de Gòtic i el Raval a Barcelona, però ens ha fet entendre que hem d’anar a buscar, i no només esperar que vingui, a tota la població amb una major dificultat per poder accedir a la pràctica esportiva com a salut, ja sigui per un tema econòmic, però també per temes culturals i d’accessibilitat.

Treballem en micro projectes directament amb les persones que ho necessiten, com mitjançant entitats del barri i, així, ajudar a integrar a les poblacions amb risc d’exclusió social dins de les dinàmiques de les instal·lacions i que es puguin sentir integrades, compreses, iguals i fer així espais més humans per a tots.

En un moment on la digitalització està transformant la societat, com ha incorporat Lleuresport la tecnologia en la seva gestió i en les activitats que ofereix?

La pandèmia ens va fer molt mal en qualsevol progrés que es podien tenir plantejats, i ens va obligar a parar i éssers reactius als problemes del moment. Una vegada, afortunadament, passada aquesta etapa, hi ha hagut temps per parar a pensar i plantejar els nous reptes i creiem que no ens podem quedar enrere en l’evolució de la tecnologia. La IA va massa ràpida per no ficar-se de ple en aquesta onada, i buscar, a més, tecnologia que ajudi, tant, des de dins de les mateixes organitzacions, com per a millorar la qualitat de vida de les persones que ens envolten i a les que tenim capacitat d’ajudar.

En aquest sentit, Lleuresport, des de fa uns mesos ha establert una nova figura dins de les instal·lacions esportives anomenada Responsable d’innovació, i amb la idea de vetllar per implementar, en tots els àmbits de les instal·lacions projectes d’innovació que facilitin o millorin l’experiència del client i del mateix treballador.

La sostenibilitat és un dels grans reptes del segle XXI. Com s’integra aquest concepte en la gestió d’equipaments i esdeveniments dins de Lleuresport?

Realitats que hem tingut als últims anys, com la crisi energètica, la crisi de l’aigua, afegides a l'evident canvi climàtic que s’està produint, i la necessitat del mateix ésser humà de voler crear més coses sense parar a pensar en les conseqüències que poden generar, ens han de conscienciar, a la població en què la sostenibilitat ha de ser una obligació en el dia a dia.

En l'àmbit de les instal·lacions plantegem aquesta prioritat i estem en procés d’instal·lació de plaques fotovoltaiques a les dues instal·lacions (ja tenim instal·lades plaques solars), estem fent canvis per recuperar les aigües grises de la piscina i part dels vestuaris, millorar els prestos per fer-los encara més ecos, instal·lar al Cem Colom ultraviolats per la neteja de les aigües de piscina, incorporar el programa de datapool a Can Ricart per un major control amb un projecte d’estalvi del 20% del consum d’aigua, estem canviant els acumuladors d'ambdues instal·lacions amb un sistema que treu la legionel·la i fa que estalvien molts litres en neteges, hipercloracions i hipertèrmies.

Però igualment, no ens podem quedar en les instal·lacions, i hem d’aconseguir transmetre aquesta necessitat de sostenibilitat als nostres usuaris, tant en el seu comportament dins de la instal·lació com poder emportar-se aquesta sensibilitat al seu dia a dia.

Quin és el repte més important que teniu a curt termini? I a llarg termini, quins objectius us marqueu?

A curt termini millorar les instal·lacions i preparar-les per a la sostenibilitat com ja hem comentat abans i actualitzar els serveis als usuaris per millorar les condicions de les instal·lacions i apropar-nos a la tipologia de la nova demanda de serveis que l’evolució de la pràctica esportiva ens requereix per donar, cada vegada més, un servei més vinculat a la salut de l’usuari.

A llarg termini, i ja amb un nou Lleuresport vinculat gairebé exclusivament al sector esportiu i educacional, volem créixer, principalment, dins del sector concessional, i, amb menor mesura, dins de l’àmbit de prestacions de serveis, especialment dins de l’àmbit català.

Des d'INDESCAT afavorim la creació de ponts de col·laboració entre empreses. Amb quin tipus d'empreses creus que podeu crear sinergies i per què?

Creiem que tenim molts àmbits en el qual podem trobar col·laboracions amb altres empreses, ja que les instal·lacions esportives tenen molts àmbits a on podem millorar. Dins del sector de manteniment, amb temes de sostenibilitat amb projectes de millora de tots els paràmetres de les piscines, sistemes de plaques solars i fotovoltaiques, sistemes d'ACS...

En temes d'organització interna amb sistemes de kpi´s, tecnologia en maquinària de fitness, suports audiovisuals, suports musicals i implantació de tecnologia virtual. I especialment en tot el relacionat amb l’evolució de la salut, tant amb estudis de nutrició, programes i sistemes d’entrenament més efectius i tipologies d’entrenament segons les necessitats de cada persona.


Què creieu que us pot aportar formar part d’un clúster com INDESCAT?

Tenir coneixement del que ens envolta dins del món esportiu. No només això que és pròpiament per als centres que gestionem. Necessitem d'entitats com la vostra que ens fan veure altres oportunitats, que es podrien considerar paral·leles, però que poden ser perfectament aplicables a la nostra gestió.

Ens ajuda a tenir una visió molt més generalista i ens obliga a tenir la ment oberta per implementar tecnologia i sistemes de treball que, potser, sense aquesta mirada més global no podríem tenir.

Necessitem algú que miri més enllà del que nosaltres fem, algú que pensi en futur.

ALTRES NOTÍCIES

Gràcies a la iniciativa europea I3-INSHAPE, INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport, ha aconseguit ajuts directes per a empreses catalanes per un import global de més de 570.000€. En una primera fase, es van aconseguir 329.240 euros, per a Onalabs, Eurofitness, Sevenmila, Berrly i Tot per l’Esport, totes empreses sòcies d’INDESCAT. En una segona fase, nou projectes col·laboratius interregionals de PIMES innovadores de les regions participants de la Unió Europea —entre les quals, Catalunya— han aconseguit un ajut global directe de 244.000 euros per a vuit empreses catalanes: Barcelona Zero Limits, Factual Consulting, Improfit, MyPlay, Neorg, North 3, Placenet i Rockfit, quatre de les quals sòcies del clúster. Tots aquests projectes se centren en solucions innovadores sobre esport, tecnologia i estil de vida saludable. 

En un context marcat per la transformació digital, els canvis demogràfics i una indústria de l’esport en evolució constant, la formació dels futurs professionals requereix models educatius adaptats a la realitat actual. L’Escola Vitae neix com una proposta innovadora dins el sector educatiu, amb una oferta formativa centrada en la connexió directa amb el món laboral i els reptes del futur.

Parlem amb Roger Saladich, Co-CEO de Vitae, una escola especialitzada en l’àmbit de l’esport i la salut, que des de fa més de quinze anys impulsa titulacions oficials i pròpies amb una mirada pedagògica immersiva. Descobrim d’on sorgeix la iniciativa, com integren la tecnologia i les competències personals en els seus programes i quines passes estan fent per consolidar-se com a referent en la formació d’una nova generació de professionals del sector.

L’acte d’inici de la celebració del 15è aniversari d’INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport a Catalunya, va reunir el 19 de juny a la Fundació Joan Miró els socis, membres de les diverses juntes directives, representants institucionals i altres agents del sector esportiu català. 

A l’esdeveniment s’hi va fer un repàs de la història del clúster, es va descobrir una il·lustració commemorativa, s’hi van lliurar reconeixements i es va fer una dinàmica participativa a càrrec d'Emogg. Va acabar amb un còctel en què els professionals de la indústria van poder fer networking i generar sinergies. Prèviament a la celebració va tenir lloc l’Assemblea General Anual de socis d’INDESCAT, en què es van retre comptes de l’activitat i el pressupost del darrer període, i es van presentar les activitats i previsions futures del clúster.

La Jornada de bones pràctiques en l’empresa saludable, s’ha celebrat amb èxit de participació aquest divendres 6 de juny a l’Edifici Tabaris de Coma-ruga (el Vendrell). La trobada ha estat organitzada per l’Associació Corporativa Empresa Saludable (ACES) amb la col·laboració de diversos agents clau del territori, com l’Ajuntament del Vendrell, Ranking Games, Umivale Activa, FCC Medi Ambient i el mateix clúster INDESCAT.

Parlem amb Rafa Solans, director de projectes de Fit Cloud, una plataforma innovadora que integra tecnologia i rendiment esportiu per a tota la gestió informàtica de gimnasos, clubs esportius, instal·lacions i sales d'entrenament.

Una vintena de directius d’instal·lacions esportives (equips de gestió, direccions d’instal·lacions i responsables de manteniment) van completar el passat 14 de maig el 6è Curs EFISport: Gestió de l’Energia en  Instal·lacions Esportives, una formació especialitzada que els ha permès assolir una visió completa de les bases per gestionar eficientment una instal·lació esportiva des del punt de vista energètic.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies