NOTÍCIES

Entrevista a Ramon Amich, director de Nielsen Sports a Espanya i Portugal

Entrevistem a Ramon Amich, director de Nielsen Sports a Espanya, empresa que, entre d'altres serveis, ofereix "mesurament del retorn mediàtic dels patrocinadors en tota mena de competicions per a clubs, entitats, associacions i marques; investigació de mercats a través d'enquestes regulars a 35 països al voltant de l'esport (interès, pràctica); i consultoria per ajudar els nostres clients a definir/valorar/entendre possibilitats de patrocini".

Amich assenyala que un dels grans desafiaments per a l'empresa és el canvi constant en la manera de consumir continguts i en la relació amb els aficionats. Per fer front a aquest repte, Nielsen Sports ha desenvolupat una estratègia centrada en tres eixos principals: l'ús de tecnologia per monitoritzar nous canals, la capacitat d'adaptar-se a formats i audiències en evolució, i la personalització per oferir experiències més ajustades a cada consumidor.

Nielsen Sports és una plataforma de la companyia d'anàlisi i mesurament de dades Nielsen que està enfocada a la indústria de l'esport. D'on va sorgir la necessitat d'estrenar aquesta vertical d'esports?
Nielsen Sports és - dins del grup Nielsen - la divisió dedicada al mesurament, anàlisi i consultoria al voltant del patrocini esportiu. La creació de la divisió - a través de la compra d'empreses que lideraven el sector - va sorgir de la voluntat de completar l'oferta del grup. A la mesura d'audiències televisives en +25 països (amb el EUA com a país més emblemàtic) i també a la mesura de campanyes de publicitat (en qualsevol tipus de mitjà i format) es va voler afegir la mesura del patrocini.

Com us adapteu als canvis d'hàbits de consum i de la indústria dels mitjans de comunicació?

La veritat és que és un dels principals desafiaments amb què ens trobem avui dia. Som (Nielsen Sports) en definitiva una empresa del món de l'esport i la manera com els continguts ens arriben i la relació amb l'aficionat ha canviat i està canviant molt de manera constant.
La nostra visió es podria resumir en tecnologia, adaptabilitat i personalització.
Tecnologia per poder mesurar totes les noves finestres i canals, adaptabilitat per poder ser flexibles als nous formats i audiències i personalització perquè les marques cada dia més tendeixen a generar un contacte més específic i individualitzat amb el consumidor.

Com assegureu la qualitat i la precisió de les dades d'anàlisis?
És el nostre ADN i a la vegada és la nostra principal virtut. Som una empresa que basa la seva credibilitat i reputació en els més de 100 anys de vida dedicats a quantificar i analitzar, en definitiva a generar dades. És per aquesta raó que gran part dels nostres equips i sistemes estan enfocats a assegurar la validesa i fortalesa de totes les xifres que transmetem.

Com incorporeu l'IA en les vostres solucions d'anàlisis de dades i mesura per mantenir-vos a l'avantguarda de la indústria?
Principalment l'hem enfocat a model predictiu. Avui dia som capaços de mesurar i llegir molt bé tot el que passa o acaba de passar en el món de l'esport i el patrocini. En el nostre cas la IA ens ha d'ajudar a predir (comportaments, audiències, resultats esportius) el futur més immediat.

Quants serveis oferiu actualment? Es preveu abordar noves verticals, que us permeti ampliar el vostre target de clients?
El llistat de serveis és ampli i molt divers. La mesura del retorn mediàtic dels patrocinadors en tota mena de competicions per a clubs, entitats, associacions i marques continua sent el nostre motor principal. És també molt rellevant tota la feina que fem d'investigació de mercats realitzant enquestes de manera regular a 35 països al voltant de l'esport (interès, pràctica), dels equips (preferits, etc.), de les competicions i de les marques presents. I finalment també molta consultoria per ajudar els nostres clients a definir/valorar/entendre possibilitats de patrocini. Quant a les noves verticals, segurament les més rellevants són la mesura d'impacte econòmic d'esdeveniments, tota la feina que fem al voltant dels e-Sports, la mesura a xarxes ja no només d'esportistes famosos sinó anant més enllà i obrin el ventall a influencers, personalitats populars, streamers que no formen part estrictament del món de l'esport, però sí de l'entreteniment i per últim - però no menys important - el seguiment i anàlisi que fem dels principals festivals de música en l'àmbit europeu, d'una manera anàloga als grans esdeveniments esportius.

Quin és el repte més important que teniu a curt termini? I a llarg termini, quins objectius teniu?
Parlaria principalment de dos i que ja han estat mencionats en aquesta entrevista. Per una banda, un repte més intern com és la integració i mesura dels nous formats - de les OTTs, a les xarxes passant per les grans plataformes streaming -, un repte principalment tecnològic.
I, per altra banda, un altre repte com serà l'expansió de la nostra feina més enllà de l'esport. Avui en dia el món de l'esport i de l'entreteniment està molt lligats i és per això que el desafiament serà transportar la nostra mesura i metodologia en molts altres àmbits on fins ara no s'havia fet mai.

Des d'INDESCAT afavorim la creació de ponts de col·laboració entre empreses. Amb quin tipus d'empreses creus que podeu crear sinergies i per què?
La veritat és que estem oberts a tot. Entenem que INDESCAT pot ser una bona plataforma per conèixer millor altres actors que formen part del nostre sector i que potser no hem considerat mai com potencials col·laboradors.

Què creieu que us pot aportar formar part d'un clúster com INDESCAT?
Primer de tot creiem que hi havíem de ser. Nielsen és una multinacional d'abast mundial i Nielsen Sports desenvolupa la seva tasca en moltes parts del món. Però - al cap i a la fi - la direcció del Sud d'Europa i Llatinoamèrica es fa des de les oficines de Barcelona. I per això creiem que hem d'estar lligats al teixit industrial del nostre sector en l'àmbit local. I seran aquests lligams els que ens portaran, ben segur, a propostes i persones interessants que ens ajudaran a créixer entre tots.

ALTRES NOTÍCIES

Aquest dimecres 16 de juliol s’ha celebrat la 4a edició del Passem Pantalla, esdeveniment anual impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat i organitzat per la Taula del Videojoc juntament amb l’ecosistema del videojoc català. Des d’INDESCAT hem col·laborat activament durant els últims mesos en l’elaboració del Pla Estratègic gràcies al coneixement i expertise dels membres del nostre Grup de Treball d’eSports.

El projecte Grass-Twin proposa una solució innovadora basada en la impressió funcional i la monitorització intel·ligent per al manteniment de superfícies esportives.

Grass-Twin és un projecte de recerca industrial que va néixer amb l’objectiu d’abordar un repte comú en la gestió de superfícies esportives, ja siguin de gespa natural, híbrida o artificial: la manca de solucions tecnològiques avançades per a un manteniment eficient i personalitzat.

Aquest dimecres 9 de juliol, INDESCAT i el clúster AMBIT hem dut a terme una sessió clau al centre esportiu Eurofitness Perill on hem presentat els primers resultats del projecte “LIVINGLAB-FIT: Reinventant els espais de fitness”. Es tracta d’una iniciativa impulsada i liderada per ambdós clústers amb el suport d’ACCIÓ, en el marc del programa d’ajuts a la competitivitat. El projecte, pioner en el seu àmbit, té com a objectiu donar resposta a la necessitat de les empreses del sector de redissenyar els espais esportius per fer-los més atractius, inclusius i eficients, tenint en compte la diversitat de perfils dels usuaris dels centres.

Gràcies a la iniciativa europea I3-INSHAPE, INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport, ha aconseguit ajuts directes per a empreses catalanes per un import global de més de 570.000€. En una primera fase, es van aconseguir 329.240 euros, per a Onalabs, Eurofitness, Sevenmila, Berrly i Tot per l’Esport, totes empreses sòcies d’INDESCAT. En una segona fase, nou projectes col·laboratius interregionals de PIMES innovadores de les regions participants de la Unió Europea —entre les quals, Catalunya— han aconseguit un ajut global directe de 244.000 euros per a vuit empreses catalanes: Barcelona Zero Limits, Factual Consulting, Improfit, MyPlay, Neorg, North 3, Placenet i Rockfit, quatre de les quals sòcies del clúster. Tots aquests projectes se centren en solucions innovadores sobre esport, tecnologia i estil de vida saludable. 

En un context marcat per la transformació digital, els canvis demogràfics i una indústria de l’esport en evolució constant, la formació dels futurs professionals requereix models educatius adaptats a la realitat actual. L’Escola Vitae neix com una proposta innovadora dins el sector educatiu, amb una oferta formativa centrada en la connexió directa amb el món laboral i els reptes del futur.

Parlem amb Roger Saladich, Co-CEO de Vitae, una escola especialitzada en l’àmbit de l’esport i la salut, que des de fa més de quinze anys impulsa titulacions oficials i pròpies amb una mirada pedagògica immersiva. Descobrim d’on sorgeix la iniciativa, com integren la tecnologia i les competències personals en els seus programes i quines passes estan fent per consolidar-se com a referent en la formació d’una nova generació de professionals del sector.

L’acte d’inici de la celebració del 15è aniversari d’INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport a Catalunya, va reunir el 19 de juny a la Fundació Joan Miró els socis, membres de les diverses juntes directives, representants institucionals i altres agents del sector esportiu català. 

A l’esdeveniment s’hi va fer un repàs de la història del clúster, es va descobrir una il·lustració commemorativa, s’hi van lliurar reconeixements i es va fer una dinàmica participativa a càrrec d'Emogg. Va acabar amb un còctel en què els professionals de la indústria van poder fer networking i generar sinergies. Prèviament a la celebració va tenir lloc l’Assemblea General Anual de socis d’INDESCAT, en què es van retre comptes de l’activitat i el pressupost del darrer període, i es van presentar les activitats i previsions futures del clúster.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies