NOTÍCIES

Entrevistem Eva Calbó, gerent del Consell Esportiu del Baix Llobregat

Entrevistem Eva Calbó, gerent del Consell Esportiu del Baix Llobregat, que destaca projectes que s'han dut a terme, com "Els eSports del Baix". Calbó comenta que el projecte va ser "un cas d'èxit del networking de INDESCAT, perquè va ser coproduït amb la plataforma d'innovació digital eDojo, amb la qual entrem en contacte gràcies al mateix clúster". També destaca projectes com ‘Geocaching’, ‘Rutes al Baix Llobregat’, ‘Biblioteca de reptes’ o ‘3, 2, 1... #Baixcros!’,etc. que ofereixen a la ciutadania una sèrie de materials i recomanacions perquè puguin realitzar activitat física sempre que ho desitgin, posant en valor l'esport a diferents llocs del Baix Llobregat.

El Consell Esportiu del Baix Llobregat (CEBLLOB) és una entitat privada sense ànim de lucre, que té com a objectiu principal fomentar, promocionar i organitzar l’activitat física i esportiva a la comarca del Baix Llobregat. Quines són les accions més rellevants que heu dut o dueu a  terme per a la promoció de la pràctica esportiva?

L’objectiu principal del CEBLLOB és la promoció de la pràctica esportiva. Per aconseguir-ho, desenvolupem activitats a través de les àrees de Competició, de Promoció de l’Esport Escolar, de Formació i d’Esport Popular.

Dins aquestes àrees, podem destacar com des de la Competició, gestionem els Jocs Esportius Escolars, amb el nostre model Juga Verd Play com a referència a nivell internacional de l’educació en valors a través de l’esport.

Des de la Promoció de l’Esport Escolar, oferim un ampli ventall d’activitats esportives als centres educatius, afavorint la pràctica d’esports menys tradicionals i posant l’accent en el component lúdic.

Per altra banda, amb l’àrea d’Esport Popular, la més nova del CEBLLOB, oferim activitats per a tota la població del Baix Llobregat, sigui quina sigui la seva condició física, edat o activitat preferida.

Pel que fa a la Formació, setmanalment oferim formacions a tots els membres que participen en l’ecosistema del CEBLLOB, ja sigui des dels Jocs Escolars, l’esport popular o les activitats per a centres educatius.

Cal destacar que tot això ho hem fet sempre, i ho seguim fent, amb la companyia i complicitat de les entitats i centres educatius, així com el suport dels Ajuntaments de la comarca, aliats indispensables amb els que compartim l’objectiu de fomentar l’activitat física i l’esport per millorar la qualitat de vida dels i les ciutadanes del Baix Llobregat.

Al 2013, CEBLLOB va ser pioner en celebrar la primera competició escolar incorporant el Juga Verd Play, un nou model de joc on es puntuen el joc net i els valors. Quin ha estat el resultat de la iniciativa fins ara? S'ha aconseguit el que es pretenia?

Cal destacar que el CEBLLOB va ser pioner amb aquesta iniciativa i que després d’aquesta aposta valenta, la Secretaria General de l’Esport va incloure el model de competició amb valors a les directrius dels JEEC.

El nostre objectiu era, i és, fomentar valors com el respecte, el compromís i la solidaritat entre els participants dels Jocs Esportius Escolars. Considerem que el resultat és positiu, els participants comencen a entendre que el resultat esportiu és només una part de la competició, i que hi ha moltes altres qüestions que s’han de tenir en compte per estar satisfets del nostre partit. Això es trasllada en una participació en el sistema de valoració cada vegada més consolidada, fet que confirma que el Juga Verd Play és conegut pels participants als Jocs Esportius Escolars, conscients del missatge que volem transmetre és que per guanyar, cal haver adquirit abans els valors que fan de l’esport un punt de creixement saludable i amb valors, per sobre de la cistella o el gol. Un missatge que busca canviar el model social d’èxit, i deixar clar que per guanyar no s’hi val tot.

El 8 d'abril vau realitzar l'últim dels tres webinars que formaven part del projecte "Els eSports del Baix". Com preveieu que serà el futur dels eSports dins la vostra comarca? I a Catalunya?

L’ús dels videojocs és una realitat incontestable, així com la seva popularitat creixent a través d’influencers i el boom del món digital. Des del CEBLLOB vam detectar que una gran part del nostre públic jove, jugava a videojocs, i que els seus mestres i familiars, estaven interessats a rebre informació sobre aquest fenomen i sobre com gestionar-lo.

Vist això, vam decidir aprofitar aquesta realitat i posar-hi el nostre gra de sorra, afegint-hi dos dels nostres grans pilars: la Formació i l’activitat física. Per aconseguir-ho, vam organitzar diferents webinars, adreçats a professors, famílies i joves, introduint-los a la gestió saludable dels videojocs. Per últim, vam organitzar un petit torneig entre centres educatius i entitats properes al CEBLLOB, on guanyava qui més talent mostrava en l’ús del videojoc Rocket League, però també qui superava reptes d’activitat física a l’aire lliure, amb un resultat final que combinava els dos tipus d’accions.

Aquesta inclusió de reptes a l’aire lliure, vinculats amb el Juga Verd Play, representa l’objectiu de potenciar els e-sports com a instrument per a l’educació integral de joves i adults, així com a complement del model Juga Verd Play del futur.

En temps de pandèmia CEBLLOB ha dut a terme moltes activitats online. Com vau afrontar aquesta adaptació a l'entorn digital?

El CEBLLOB s’ha caracteritzat des de la seva fundació per oferir esport i salut, ja sigui a través dels Jocs Esportius Escolars, activitats concretes o espais on realitzar esport. Davant la pandèmia, on l’espai de molts era el seu menjador o el passadís, ens vam adaptar per seguir oferint esport i salut. Si abans el nostre canal eren les nostres activitats, en aquest cas va ser el nostre Twitter, Instagram i Facebook: @cebllob, així com el nostre  canal de YouTube.

Per aconseguir-ho, vam desenvolupar tres línies d’activitats:

  • ConFITkids: amb propostes d’activitat física saludable per a tota la família; de caràcter lúdic, on es posa en manifest el gaudiment, el moviment i les emocions.
  • ConfinACTIU: amb un bloc d’activitats de moviment suau, un d’activitats rítmiques i un tercer de condicionament físic amb exercicis de força i resistència.
  • Passatemps: amb activitats d’entreteniment amb diferents propostes d’oci i coneixement.

A banda d’aquestes accions, vam fer una aposta també per les formacions online adreçades als diferents col·lectius de la xarxa del Consell, mantenint activa la nostra oferta de cursos i formacions, i potenciant un nou gran aliat (com ha passat a la majoria d’entitats del món): el webinar.

Aquesta xarxa d’activitats virtuals, ens va permetre mantenir el contacte amb la nostra comunitat, obrir nous espais de relació i crear nous projectes, en un intent de convertir la pandèmia en una oportunitat; intent del que n’estem satisfets.

L'esport popular és una de les àrees més actives del Consell, quins projectes s'esperen per aquest final de 2021? I de cara el 2022?

L’activitat de l’àrea d’Esport Popular es fonamenta en dos pilars bàsics: els recursos atemporals i les activitats innovadores.

Per una banda, amb els recursos atemporals, oferim a la ciutadania un seguit de materials i recomanacions perquè puguin realitzar activitat física sempre que ho desitgin, posant en valor l’esport a diferents indrets del Baix Llobregat, tant sigui en família com individualment. Un exemple d’això, visible a la web www.cebllob.org/esport-popular, són els projectes de ‘Geocaching’, ‘Rutes al Baix Llobregat’, ‘Biblioteca de reptes’ o ‘3, 2, 1... #Baixcros!’, entre altres, amb els que pots, des de buscar tresors amagats relacionats amb valors esportius, fins a entrenar en circuits dissenyats pels nostres tècnics a parcs públics arreu del Baix Llobregat.

Pel que fa a les activitats innovadores, aquesta àrea ha crescut des dels seus inicis gràcies al suport de la ciutadania del Baix Llobregat en general, dels membres que participen en alguna de les altres àrees del CEBLLOB i d’entitats i Ajuntaments amb els que col·laborem per fer comarca i esport. Un exemple d’aquesta col·laboració ha estat el projecte d’Educació esportiva als parcs’, on junt amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, hem ofert activitats al Parc de Torreblanca i recomanacions d’ús de les màquines públiques d’esport als parcs. Regularment oferim noves activitats i recomanacions i de cara als anys vinents, el nostre objectiu és seguir ampliant aquest recull atemporal de recomanacions i activitats, i promoure l’oferta de noves activitats posant en valor el territori i l’esport per millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes.

Des d'INDESCAT afavorim la creació de ponts de col·laboració entre empreses. Amb quin tipus d'empreses creus que podeu crear sinergies i per què?

La curiositat, la creativitat, el compromís i la constància són trets característics del CEBLLOB. Això fa que estiguem oberts a col·laboracions amb empreses de diferent índole, sempre i quan siguin afins als nostres valors. Vam ser creats, i hem crescut, des del pensament en xarxa, la coproducció i la responsabilitat social.

Com a marca, hem aconseguit que gràcies a la constància dels nostres 40 anys, el CEBLLOB hagi fidelitzat el seu públic, i hem estat molt curosos amb la nostra reputació, sempre lligada a valors saludables (amb projectes com el JVP) i a la comunitat del sector esportiu i educatiu, amb el que ens uneix la connexió dels Jocs Esportius Escolars, la Formació, la Promoció de l’Esport a l’Escola i l’Esport Popular. Aquestes àrees, descrites abans, ens permeten mantenir la nostra comunitat activa i en constant creixement.

Què creus que us pot aportar formar part d’un clúster com INDESCAT?

Formar part de l’INDESCAT potencia els 4 trets característics que comentava anteriorment. La curiositat perquè podem conèixer projectes i membres nous d’aquesta xarxa, també amb noves formacions i tècniques del nostre sector que ens beneficien. La creativitat, perquè des de l’INDESCAT se’ns motiva a innovar, integrar noves idees i dinàmiques i cocrear. Pel que fa al compromís i la constància, a l’INDESCAT hem trobat una institució que comparteix els nostres valors i on ens sentim representats i acompanyats. On la nostra experiència i realitat veiem que ajuden a altres entitats del sector.

Un cas d’èxit del networking de l’INDESCAT és el nostre projecte d’”eSports del Baix” que va ser coproduït amb la plataforma d’innovació digital eDojo, amb la que vam entrar en contacte gràcies al mateix INDESCAT.

Els beneficis són incomptables i animem a totes entitats del món esportiu català a unir-se a l’INDESCAT, on ens hi trobaran sempre amb la mà estesa.

ALTRES NOTÍCIES

Gràcies a la iniciativa europea I3-INSHAPE, INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport, ha aconseguit ajuts directes per a empreses catalanes per un import global de més de 570.000€. En una primera fase, es van aconseguir 329.240 euros, per a Onalabs, Eurofitness, Sevenmila, Berrly i Tot per l’Esport, totes empreses sòcies d’INDESCAT. En una segona fase, nou projectes col·laboratius interregionals de PIMES innovadores de les regions participants de la Unió Europea —entre les quals, Catalunya— han aconseguit un ajut global directe de 244.000 euros per a vuit empreses catalanes: Barcelona Zero Limits, Factual Consulting, Improfit, MyPlay, Neorg, North 3, Placenet i Rockfit, quatre de les quals sòcies del clúster. Tots aquests projectes se centren en solucions innovadores sobre esport, tecnologia i estil de vida saludable. 

En un context marcat per la transformació digital, els canvis demogràfics i una indústria de l’esport en evolució constant, la formació dels futurs professionals requereix models educatius adaptats a la realitat actual. L’Escola Vitae neix com una proposta innovadora dins el sector educatiu, amb una oferta formativa centrada en la connexió directa amb el món laboral i els reptes del futur.

Parlem amb Roger Saladich, Co-CEO de Vitae, una escola especialitzada en l’àmbit de l’esport i la salut, que des de fa més de quinze anys impulsa titulacions oficials i pròpies amb una mirada pedagògica immersiva. Descobrim d’on sorgeix la iniciativa, com integren la tecnologia i les competències personals en els seus programes i quines passes estan fent per consolidar-se com a referent en la formació d’una nova generació de professionals del sector.

L’acte d’inici de la celebració del 15è aniversari d’INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport a Catalunya, va reunir el 19 de juny a la Fundació Joan Miró els socis, membres de les diverses juntes directives, representants institucionals i altres agents del sector esportiu català. 

A l’esdeveniment s’hi va fer un repàs de la història del clúster, es va descobrir una il·lustració commemorativa, s’hi van lliurar reconeixements i es va fer una dinàmica participativa a càrrec d'Emogg. Va acabar amb un còctel en què els professionals de la indústria van poder fer networking i generar sinergies. Prèviament a la celebració va tenir lloc l’Assemblea General Anual de socis d’INDESCAT, en què es van retre comptes de l’activitat i el pressupost del darrer període, i es van presentar les activitats i previsions futures del clúster.

La Jornada de bones pràctiques en l’empresa saludable, s’ha celebrat amb èxit de participació aquest divendres 6 de juny a l’Edifici Tabaris de Coma-ruga (el Vendrell). La trobada ha estat organitzada per l’Associació Corporativa Empresa Saludable (ACES) amb la col·laboració de diversos agents clau del territori, com l’Ajuntament del Vendrell, Ranking Games, Umivale Activa, FCC Medi Ambient i el mateix clúster INDESCAT.

Parlem amb Rafa Solans, director de projectes de Fit Cloud, una plataforma innovadora que integra tecnologia i rendiment esportiu per a tota la gestió informàtica de gimnasos, clubs esportius, instal·lacions i sales d'entrenament.

Una vintena de directius d’instal·lacions esportives (equips de gestió, direccions d’instal·lacions i responsables de manteniment) van completar el passat 14 de maig el 6è Curs EFISport: Gestió de l’Energia en  Instal·lacions Esportives, una formació especialitzada que els ha permès assolir una visió completa de les bases per gestionar eficientment una instal·lació esportiva des del punt de vista energètic.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies