El Servei d'Activitat Física (SAF) és el gestor de les instal·lacions esportives de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i qui organitza i promou la pràctica d'activitat física en aquesta Universitat.Quines particularitats té ser el Servei d’Activitat Física d’una universitat? En què es diferencia de qualsevol altre centre esportiu?
El Servei d’Activitat Física de la UAB (http://saf.uab.cat/) té com a principals objectius la promoció de la pràctica esportiva i de la salut de la comunitat universitària: estudiants, personal docent i investigador (PDI) i personal d’administració i serveis (PAS) i les seves famílies; així com la formació i la recerca en aquests àmbits.
Disposa d’unes instal·lacions pròpies al campus de Bellaterra, amb quatre sales d’activitats, dues piscines cobertes i climatitzades, zona d’aigües, solàrium, sala de fitness, poliesportiu cobert, camps de futbol de gespa artificial de diferents mides, un rocòdrom interior i exterior, un frontó, pista de volei platja, pistes de tennis, esquaix i pàdel i un espai social.
Com a elements diferenciadors, la formació amb reconeixement acadèmic, la recerca aplicada i la participació i organització de les competicions universitàries externes i externes. Pel que fa a les competicions externes o de representació ens referim al campionat català universitari (ECU), l'ens que agrupa a les Universitats catalanes i que convoca anualment els Campionats de Catalunya Universitari (http://esportuniversitari.cat). Podem considerar en aquest àmbit també les competicions d’àmbit estatal (Campionats d’Espanya Universitaris), tornejos i Universíades d’àmbit internacional.
-Entenem que el públic principal del SAF és la comunitat universitària que gira a l’entorn de la UAB, però, hi pot accedir qualsevol persona que vulgui abonar-se?
Fonamentalment, els serveis són adreçats a la comunitat universitària i als treballadors de les empreses vinculades a la UAB, però també oferim serveis a persones externes que ho sol·liciten.
-Quin tipus de serveis ofereix el SAF?
Activitats dirigides, assessoraments esportius, competicions, escoles esportives, campus, serveis de medicina esportiva i fisioteràpia, serveis d’estètica, lloguers, formació amb reconeixement acadèmic, formació continuada...
-A banda d’oferir serveis esportius, especialitzats, formació, etc., vostès estan en contacte sovintejat amb el teixit del sector esportiu, formant part d’INDESCAT i de la SINC (Sports Innovation Network de Catalunya). Ens pot explicar què els aporta formar part d’aquestes entitats?
La formació, la recerca i la relació amb l’entorn i la societat són les grans funcions de la UAB i encaixen en bona mesura amb els valors que vol aportar INDESCAT i la SINC als seus membres.
Ens dona oportunitats per conèixer millor el sector, aportar valor afegit i afavorir la col·laboració en recerca dels equips investigadors que treballen en projectes afins.
-Dins d’INDESCAT, vostès s’han implicat especialment en el grup de treball d’eficiència energètica a les instal·lacions esportives. Què els ha aportat formar part d’aquest grup? Ens en poden destacar algun projecte concret?
Poder treballar amb altres partners, conviure i conèixer altres experiències, en definitiva, fer “clúster”.
Destaquem el projecte EFISport, de comunicació, de conscienciació energètica, prou interessant.
-Pel que fa a la SINC, quines activitats en destacaria? Per què creu que és necessària una xarxa d’aquestes característiques a casa nostra?
La innovació en tots els àmbits de coneixement es imprescindible, que he de dir de l’esport...
-Gràcies!