NOTÍCIES

Grup de Treball d'Esports Outdoor i Guia de sostenibilitat per a esdeveniments esportius a l’aire lliure

Des del mes de juliol passat, INDESCAT està duent a terme el Grup de Treball d'Esports Outdoor. S'han realitzat ja dues sessions, la més recent es va celebrar el 16 de setembre i la primera es va fer el 14 de juliol passaton més de 15 empreses van participar a l'esdeveniment online, que va servir per a definir els seus reptes i inquietuds envers el sector esportiu outdoor.

Entre els reptes més destacats hi trobem la necessitat de generar un entorn o repositori de coneixement en l'àmbit de la sostenibilitat i d'iniciatives existents en l'àmbit outdoor. També es va parlar la importància de tractar la sostenibilitat de manera proactiva en lloc de reactiva, la possibilitat de crear una eina per autoavaluar la sostenibilitat en els esdeveniments, i la importància de mesurar l’impacte previ, durant i post l’esdeveniment (sobretot en multitudinaris), entre d'altres.

A la mateixa sessió es va explicar la participació d'INDESCAT i tots els seus membres en el projecte Towards Green Transition, de la plataforma de col·laboració de clústers europeus (ECCP) i finançada per la Comissió Europea. L'objectiu d'aquesta convocatòria europea és promoure habilitats de transició verda entre els nostres membres (especialment les pimes) i també a ajudar-los a ser més eficients en recursos. 

Gràcies a aquest projecte i a les inquietuds sorgides a la primera sessió del Grup de Treball Outdoor, INDESCAT ha impulsat, de la mà de la consultora Ecoetica, l'elaboració de la "Guia de sostenibilitat per esdeveniments esportius a l’aire lliure", un document que es divideix en set capítols a on s’han agrupat diferents aspectes de sostenibilitat a considerar dels esdeveniments esportius a l’aire lliure. 

Actualment aquesta està en fase de validació final per part de tots els membres del Grup de Treball.

L’objectiu d’aquesta guia es doble: per una part, ajudar a detectar i minimitzar els impactes ambientals negatius associats als esdeveniments esportius a l’aire lliure; i, per altra, donar idees per compensar aquells inevitables, però no només per aconseguir un balanç neutre sobre el territori i la població que els rep, sinó per representar un benefici net per les seves aportacions positives, no només econòmiques, sinó sobre l’entorn i a nivell social. Això millora l’acceptació de l’esdeveniment en anys posteriors, en facilita l’organització i, pels participants, suposa una satisfacció afegida a l’experiència esportiva, doncs col·laboren a que deixi aquesta empremta positiva.

Per ajudar a aconseguir aquests objectius, la guia proposa tota una sèrie de bones pràctiques, que esdevenen un element de continuïat del projecte desenvolupat des del clúster i de la mà d'ACCIÓ sobre el valor compartit i que té en compte el triple impacte ambiental, social i econòmic de totes les accions relacionades amb els esdeveniments esportius. A més, estan suportades amb informacions i exemples ja aplicats en d'altres esdeveniments internacionals. Es tracta que sigui una eina didàctica i de debat per les organitzacions i entitats, i un document dinàmic obert a aportacions i comentaris que el millorin i el completin.

ALTRES NOTÍCIES

Gràcies a la iniciativa europea I3-INSHAPE, INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport, ha aconseguit ajuts directes per a empreses catalanes per un import global de més de 570.000€. En una primera fase, es van aconseguir 329.240 euros, per a Onalabs, Eurofitness, Sevenmila, Berrly i Tot per l’Esport, totes empreses sòcies d’INDESCAT. En una segona fase, nou projectes col·laboratius interregionals de PIMES innovadores de les regions participants de la Unió Europea —entre les quals, Catalunya— han aconseguit un ajut global directe de 244.000 euros per a vuit empreses catalanes: Barcelona Zero Limits, Factual Consulting, Improfit, MyPlay, Neorg, North 3, Placenet i Rockfit, quatre de les quals sòcies del clúster. Tots aquests projectes se centren en solucions innovadores sobre esport, tecnologia i estil de vida saludable. 

En un context marcat per la transformació digital, els canvis demogràfics i una indústria de l’esport en evolució constant, la formació dels futurs professionals requereix models educatius adaptats a la realitat actual. L’Escola Vitae neix com una proposta innovadora dins el sector educatiu, amb una oferta formativa centrada en la connexió directa amb el món laboral i els reptes del futur.

Parlem amb Roger Saladich, Co-CEO de Vitae, una escola especialitzada en l’àmbit de l’esport i la salut, que des de fa més de quinze anys impulsa titulacions oficials i pròpies amb una mirada pedagògica immersiva. Descobrim d’on sorgeix la iniciativa, com integren la tecnologia i les competències personals en els seus programes i quines passes estan fent per consolidar-se com a referent en la formació d’una nova generació de professionals del sector.

L’acte d’inici de la celebració del 15è aniversari d’INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport a Catalunya, va reunir el 19 de juny a la Fundació Joan Miró els socis, membres de les diverses juntes directives, representants institucionals i altres agents del sector esportiu català. 

A l’esdeveniment s’hi va fer un repàs de la història del clúster, es va descobrir una il·lustració commemorativa, s’hi van lliurar reconeixements i es va fer una dinàmica participativa a càrrec d'Emogg. Va acabar amb un còctel en què els professionals de la indústria van poder fer networking i generar sinergies. Prèviament a la celebració va tenir lloc l’Assemblea General Anual de socis d’INDESCAT, en què es van retre comptes de l’activitat i el pressupost del darrer període, i es van presentar les activitats i previsions futures del clúster.

La Jornada de bones pràctiques en l’empresa saludable, s’ha celebrat amb èxit de participació aquest divendres 6 de juny a l’Edifici Tabaris de Coma-ruga (el Vendrell). La trobada ha estat organitzada per l’Associació Corporativa Empresa Saludable (ACES) amb la col·laboració de diversos agents clau del territori, com l’Ajuntament del Vendrell, Ranking Games, Umivale Activa, FCC Medi Ambient i el mateix clúster INDESCAT.

Parlem amb Rafa Solans, director de projectes de Fit Cloud, una plataforma innovadora que integra tecnologia i rendiment esportiu per a tota la gestió informàtica de gimnasos, clubs esportius, instal·lacions i sales d'entrenament.

Una vintena de directius d’instal·lacions esportives (equips de gestió, direccions d’instal·lacions i responsables de manteniment) van completar el passat 14 de maig el 6è Curs EFISport: Gestió de l’Energia en  Instal·lacions Esportives, una formació especialitzada que els ha permès assolir una visió completa de les bases per gestionar eficientment una instal·lació esportiva des del punt de vista energètic.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies