INDESCAT, ha organitzat la jornada InfoDay - "Quines són les competències professionals que requereix la indústria esportiva?" a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport (FPCEE) de Blanquerna. En aquest acte, que ha comptat amb més de 40 professionals del sector esportiu, s'han presentat els resultats de l'estudi "Skills4Sports: Augmentant l’ocupabilitat dels NEET fent front a la diferència d’habilitats per al sector esportiu", impulsat per INDESCAT i realitzat per Blanquerna, en el marc del projecte Skills4Sports. L'informe presentat analitza les diferents competències professionals del sector esportiu amb l'objectiu d'ajudar els membres del projecte a determinar quines tenen adquirides la majoria dels NEET en relació al conjunt d'habilitats que es requereixen per a tenir un millor accés al mercat laboral de la indústria esportiva.
Més de 40 professionals del sector esportiu han assistit a la presentació de l’estudi "Skills4Sports: Augmentant l’ocupabilitat dels NEET fent front a la diferència d’habilitats per al sector esportiu”, realitzat per experts de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport (FPCEE) de Blanquerna en el marc del projecte europeu Skills4Sports. L’informe analitza les diferents competències del sector esportiu amb l’objectiu d’ajudar els membres del projecte a determinar quines competències tenen la majoria dels NEET en relació al conjunt d’habilitats que es requereixen per tenir un millor accés al mercat laboral de la indústria esportiva. Sergi Cerezo-Esteve, professor del Grau en Gestió Esportiva i CAFE de la FPCEE, ha estat el responsable de presentar el document i d’exposar-ne les principals conclusions: “es pot afirmar que els NEETs del sector esportiu tenen un bon nivell amb relació a les variables analitzades, lleugerament per sota dels mateixos treballadors de les organitzacions, però molt a prop d’aquests. Els NEETs fan una autoavaluació sobre les seves habilitats per sobre del que perceben les organitzacions sobre aquests. Aquesta petita bretxa acostuma a desaparèixer un cop els NEETs s’incorporen al mercat de treball". Cerezo-Esteve ha conclòs que “s’evidencien mancances per part dels NEETs sobre determinades variables molt específiques (relacionades amb les dimensions relatives a la construcció, cura i protecció, o manipulació), fet que s’hauria d’aprofitar per completar la seva formació a través d’accions educatives complementàries”.
El projecte Skills4Sports té com a objectiu incrementar l'ocupabilitat dels NEET (en anglès, les sigles de not in education, employment or training) de l'àrea mediterrània. La finalitat és crear nous plans d'estudis en professions relacionades amb l'esport i orientades a l'àmbit empresarial (marxandatge, màrqueting, administració i gestió d'esdeveniments). D'aquesta manera, Skills4Sports augmentarà les capacitats d'aquest segment de població perquè puguin obtenir millors llocs de treball que els ofereixin encara millors oportunitats.
Montserrat Centellas, consultora d'internacionalització empresarial d'INDESCAT i encarregada d’explicar el projecte Skills4Sports, ha explicat que una de les properes accions que realitzarà INDESCAT en el marc del projecte europeu és la creació de nou programes formatius de 40h. El clúster serà l’encarregat d’implementar el de "Sociologia de l'esport, lleis, ètica i ciberseguretat".
INDESCAT és un dels partners del projecte, que duem a terme juntament amb set entitats més: la Development Agency of Evia SA, de Grècia; TREK Development of Infrastructures and Services SA, també de Grècia; la Malta Football Association; la International Cooperation South South, d’Itàlia; la Salfit Development Association, de Palestina; Sports for Life, també de Palestina; i la Rene Moawad Foundation, del Líban. Totes aquestes entitats formem part d’una aliança estratègica, sota el paraigües del programa ENI CBC MED, que compta amb la implicació de la UEFA. Compta amb un pressupost total de 2.922.747,80€, del qual la Unió Europea n’aporta el 90% (2.630.473,02€).
L’acte de presentació de l’estudi també ha comptat amb la ponència "La importància de les habilitats digitals en el talent: reptes i oportunitats" de Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital a la Mobile World Capital. Arrufí ha explicat que “cal tenir visió de transformació digital, conèixer totes les possibilitats tecnològiques i adaptar-se a les oportunitats constants de la digitalització”. “La digitalització substitueix llocs de treball, però requereix noves competències. No tenim excusa sectorial per no obtenir noves habilitats digitals dins del sector”, va afegir.
L'esdeveniment ha estat inaugurat pel vicedegà de Qualitat, Estudiants i Ocupabilitat de la FPCEE, Ignasi Cifre, qui ha destacat la importància que “s’organitzin actes que fan referència a les skills i competències, a la FCPEE, i que ho impulsi un clúster com INDESCAT”. Anna Pruna, presidenta d’INDESCAT, ha detallat que l'estudi presentat “és una petita mostra de les habilitats i àmbits que, com a sector, haurem de treballar si volem ser una indústria que generi ocupació de qualitat”. “Volem que faciliti que les empreses tinguin propostes de valor per a poder ser més competitives", va concloure.
El tancament de l'acte ha anat a càrrec de la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula: “hem de percebre l’esport com a eina que permet ajudar-nos en una gran quantitat d'àmbits. Esdeveniments com el d’avui, per exemple, ens ajuden a ser més forts, com a ciutat i com a país”, ha emfatitzat.
Per a finalitzar l’acte, els usuaris han pogut fer networking, una oportunitat per a generar sinergies i compartir coneixement amb els professionals del sector.
Podeu descarregar-vos l’estudi complet en aquest enllaç:
https://www.indescat.org/events/ja-pots-descarregar-te-estudi-skills4sports/
Podeu trobar més informació del projecte en aquest enllaç: http://www.enicbcmed.eu/projects/skills4sports