De la IA, del seu paper transformador, del valor que continuarà jugant el factor humà i la necessitat de refinar el procés per a capturar únicament dades de qualitat amb les quals construir productes rellevants. Aquestes temes van ser els principals de la tercera edició de PRO Sportstech 2024, el congrés de referència d'esport, tecnologia i innovació, organitzat el 8 i 9 de maig per 2Playbook i INDESCAT.
La benvinguda institucional va anar a càrrec de David Escudé, regidor d'esports de l'Ajuntament de Barcelona, i Anna Pruna, presidenta de INDESCAT. Escudé va assenyalar que “el que més ens interessa és la tecnologia aplicada i socialitzada que ajudi i faciliti la vida als esportistes d'elit, però també a la població comuna”. Per a Pruna, aquest esdeveniment “ja té una mirada molt diferent, posa el focus en el coneixement, entenent els reptes que ens demana el món de l'esport”.
“Tenim un gran potencial, i tenim l'orgull de ser el clúster esportiu més important d'Europa. Ara necessitem que les institucions ens continuïn secundant, ara amb el Barcelona Sports Hub i altres projectes que aniran sorgint. Col·laborant entre nosaltres, però també amb altres sectors”, va afegir la directiva. Escudé, per part seva, va anar en la mateixa línia: “Això va in crescendo. No és una cosa que ha vingut i se'n va, sinó que està agafant una força i velocitat”.
La primera taula la van obrir Jordi Bertomeu (UAX Rafa Nadal School of Sports), Ramon Amich (Nielsen Sports) i Marc Torres (Urban Sports Club) per parlar sobre la carrera per l'atenció del consumidor. El debat va girar entorn a l'adaptació d'empreses o competicions per a lluitar en aquest entorn digital.
Posteriorment, Xavier Berneda, co-propietari i conseller delegat de Munich Sports, va explicar les claus de l'èxit de l'empresa i com ha estat la seva transformació en gairebé un segle d'història. “Les empreses com la nostra són les que es transformen, no les start-ups. Nosaltres hem de transformar tota una estructura, la mentalitat interna, la de proveïdors, distribuïdors o fabricants als quals diem que han de canviar tot el seu model de funcionar… Això és transformar una empresa”.
Després vam comptar amb la ponència d'Aitor Casal, director de l'àrea d'esports de LIN3S, qui va exposar la importància de l'estratègia de l'empresa a l'hora de recopilar i processar les dades. “Tots estem a la caça de la dada, però la clau és saber com explotar-la”, va assenyalar.
Un cop finalitzat el primer break, Mayte Hidalgo, directora del Centre d'Excel·lència d'IA del Grup Mediapro, va posar sobre la taula la importància de tenir dades de qualitat i que aquest serà un un valor diferencial per a poder desenvolupar aplicacions i llençar eines professionals al mercat.
El programa de la primera jornada també va comptar amb una taula dedicada exclusivament al rendiment esportiu, que va comptar amb Rubén Granados, responsable d'analítica de dades de Telefónica Tech per a esports, Javi Guerrero, fundador i conseller delegat d'Indya, i Juan Carlos González, responsable d'innovació de l'Instituto de Biomecánica de València (IBV).
L'última taula de la primera jornada va anar a càrrec de tres start-ups especialitzades en indústria 4.0, en la qual van exposar amb el seus propis casos, com ha impactat la revolució tecnològica sobre el disseny dels productes. Hi van participar Jordi Ferré, cofundador i conseller delegat de Kamleon, Jordi Lorenzo, director de màrqueting de NNormal, i Marc Capilla, fundador de Fliwer.
Ja en la segona jornada del PRO Sportsteh, el FC Barcelona va participar un any més en l'esdeveniment, aquesta vegada per a analitzar la seva estratègia d'inversió en start-ups i, en concret, l'última relitzada amb l'empresa emergent Made of Genes. Albert Mundet, director general del Barça Innovation Hub, i Laura Isús i Miquel Bru, de la start-up Made of Genes, van ser els integrants de la taula rodona.
Óscar Katime va aprofundir encara més sobre les ponències relatives a la captura i processament de dades del dia anterior. El soci responsable d'innovació en Consulting d'EY Espanya va portar l'anàlisi a la parcel·la més empresarial i a quin tipus de dades ha de capturar l'empresa per a conèixer al seu client.
La segona jornada encara deixava espai per a dues taules més. Una d'elles centrada en com la Federació Catalana de Bàsquet utilitza la intel·ligència artificial per a gestionar de forma més eficient les lligues amateur. Enric Serrano, fundador de Optimal Way i Pilar Landeira, del Comitè Tècnic d'Arbitratge, van explicar el seu funcionament.
La taula que va tancar PRO Sportstech 2024 va ser a càrrec de Fabrice Doreau, director de customer engagement d'Atos, un dels principals patrocinadors del Comitè Olímpic Internacional (COI) i que tindrà un paper destacat a París 2024. Doreau va posar de rellevància el paper d'un soci tecnològic davant un esdeveniment de tal magnitud: “Ens recolzem en empreses i start-ups per a crear experiències èpiques, tant per al fan com per als socis audiovisuals, passant pel comitè organitzador”.
El paper de la IA i la segmentació de les dades van tenir un paper protagonista durant totes les ponències. I sobre la taula es va posar una reflexió compartida de forma generalitzada: ni la tecnologia ni la IA són el driver que mou la transformació. Són eines que han d'ajudar a automatitzar tasques i a posar en valor altres funcions que aportin més valor als treballs.
Recupera les millors imatges del congrés AQUÍ.
Barcelona Sports Hub Competition
Beyond You es va proclamar guanyadora de la tercera edició de la Barcelona Sports Hub Competition, celebrada en el marc de l'esdeveniment PRO Sportstech. En fer-se amb la victòria a la BCN Sports Hub Competition, que comptava amb el patrocini principal de l'Ajuntament de Barcelona, accedirà a un paquet d'accions valorat en més de 50.000 euros que es dividirà en diferents accions promogudes pels sponsors del certamen i que contribuiran a potenciar el seu creixement i escalabilitat en el futur.
Beyond You és una start-up dedicada a la ciència de dades que busca revertir l'envelliment i allargar la vida funcional de les persones. Analitza més de 300 biomarcadors aprofitant la transcriptòmica avançada per a aconseguir un perfil complet dels perfils individuals.
Aktivity, Athlos, Bstadium, Lizcore i Lueira, que es van quedar a les portes del premi, també van formar part de la final de la competició i van presentar el seu projecte en format pitch de cinc minuts.
Per part seva, Bstadium és un marketplace d'experiències vinculades a l'esport. La seva activitat es basa a oferir als aficionats experiències diàries amb els actius del seu club esportiu a través d'una plataforma. La companyia ja compta amb 25 clubs associats.
Presentat com el tiquet restaurant de l'esport i el benestar, Aktivity és un sistema que compensa als empleats que cuiden la seva salut i rutina esportiva. Es tracta d'una plataforma de gestió d'activitats en la qual posa a la disposició de l'usuari un Wallet o targeta perquè l'empresa pugui sufragar part de la seva despesa esportiva en funció dels interessos de l'empleat.
Així mateix, Lizcore ofereix una plataforma per a escaladors i gestors de rocòdroms pensada per al seguiment a temps real de l'esportista i la ludificació de la seva experiència en el rocòdrom. La companyia ja ha aconseguit patentar el seu producte i aspira a dirigir-se a tots els stakeholders.
Athlos ofereix una plataforma en línia de gestió i reserves especialitzada en turisme esportiu. Dissenyada per a clubs professionals atén tant serveis recurrents com a necessitats específiques, així com per a equips amateurs que viatgen de manera ocasional i per a aficionats i familiars.
Lueira compta amb una solució cloud de gestió d'empreses esportives. La start-up va començar la seva activitat focalitzada en escoles d'esquí i ha arribat al surf o a activitats de turisme esportiu de caràcter més genèric.
Open Innovation Challenge
Emogg i Sponsify van ser les start-ups guanyadores dels Open Innovation Challenges de PRO Sportstech 2024. Es tractava d'una competició en la qual start-ups, empreses, grups de recerca o alumnes d'universitats o centres formatius van presentar les seves solucions disruptives a reptes corporatius llançats per organitzacions esportives. En aquesta edició els reptes estaven enfocats en salut i patrocini.
Emogg va ser l'empresa seleccionada en el primer repte, enfocat a la correlació de la salut física i mental. El repte va valorar propostes innovadores relacionades amb nous productes o serveis mitjançant els quals arribar a mesurar els beneficis reals en la salut física i mental de l'exercici físic. La companyia va ser la triada en un Challenge en el qual també van participar Sport2live i la proposta conjunta de Onalabs i Rockfit.
Emogg és una solució que permet mesurar l'impacte emocional de les persones a partir d'un vídeo en directe. La start-up mesura set indicadors emocionals: l'atenció, l'exaltació, la serietat, la fatiga, el xoc, el fàstic i la abrupció. La companyia ja ha provat la seva proposta en l'àmbit hospitalari i de la salut mental, així com en el món del gaming amb clubs com el Reial Betis en els esports.
En segon lloc, Sponsify va ser la start-up vencedora del repte sobre dades, màrqueting i patrocini, que busca solucions per a millorar la valoració del retorn de la inversió en esdeveniments esportius de petit i mitjà format. En aquest repte, tant Jointure com a Lambda Global també van presentar les seves propostes.
Sponsify és una start-up que utilitza IA per a rastrejar, analitzar i calcular el ROI del patrocinador. La companyia es dedica a facilitar el procés de patrocini per a ampliar l'accés a tots els nivells esportius i incentivar a les petites i mitjanes empreses a formar part de la indústria de manera professional. Per a això, ofereix serveis de sincronització de patrocinis, mesurament de l'exposició de marca, anàlisi de les publicacions en xarxes socials i estadístiques en temps real.
Fira d'start-ups
Vibliotec, Moments Lab, Onalabs, MyClub TV, Technogym, xSports, Onerzia, Rackety i SAEE van ser les 9 start-ups que van exposar els seus productes i serveis als més de 220 assistents del PRO Sportstech. Va ser l'espai idoni per tenir visibilitat, generar sinergies i possibles col·laboracions.