INDESCAT, el clúster de la indústria de l’esport a Catalunya, ha proposat a la taula del sector creada per la secretaria general de l’Esport i l’Activitat Física (SGEAF) de la Generalitat de Catalunya diferents mesures de suport a la indústria per a superar la crisi provocada per la Covid-19.
Malgrat el confinament, el clúster continua donant suport als membres impulsant, junt amb d’altres agents, un estudi per conèixer les afectacions i l’impacte econòmic d’aquesta crisi, així com altres mesures i accions, com ara webinars per ajudar transversalment a les empreses, i generant i compartint informació d’interès a través de diferents canals.
Entre les mesures aportades per INDESCAT a la taula del sector, s’inclouen propostes tant en l’àmbit organitzatiu com en l’àmbit fiscal i de finançament, i també en innovació. Més enllà de les accions que es proposen des de les diferents administracions, des del clúster s’aposta perquè les propostes concretes aportades s’incloguin al Pla Nacional per a la Reactivació de l’Esport i l’Activitat Física a Catalunya davant dels efectes de la COVID-19, del qual la SGEAF ja ha treballat un primer esborrany.
La presidenta d’INDESCAT, Anna Pruna, afirma que “és important que aquest document també consideri la indústria i hi constin propostes concretes per a aquelles entitats, agents i empreses que són clau per a una pràctica segura, de qualitat i amb totes les garanties”. “Considerem que la fórmula per superar aquesta crisi ha d’incloure necessàriament la innovació; hem d’aprofitar aquesta situació per gestionar el canvi de la millor manera i reinventar i transformar el sector esportiu; anar més enllà de la immediatesa i no pretendre tornar a la situació d’on veníem, sinó actuar de manera diferent a com s’ha fet fins ara i tenint en compte el valor compartit. Per realitzar aquest procés, posem INDESCAT a total disposició per acompanyar el sector esportiu català, tant pel que fa a l’àmbit públic com al privat”, explica Pruna.
Pel que fa a l’àmbit organitzatiu, INDESCAT proposa, entre d’altres, les següents mesures:
- Obtenir, com a clúster de referència de la indústria de l’esport a Catalunya, la consideració d’entitat col·laboradora de l’administració i la signatura d’un contracte programa per assolir diversos reptes i objectius en diferents àmbits: innovació, talent esportiu de la indústria, emprenedoria, internacionalització, networking i visibilitat.
- Campanya des de l’administració per incentivar accions de gamificació i reptes que es tradueixin en premis post-Covid, i que les empreses s’hi sumin per fidelitzar o captar clients.
- Campanya durant el desconfinament que promogui l’activitat física com a element de prevenció de malalties, beneficis per a la salut i la ment, etc., a fi d’aconseguir la tornada de la població a l’esport, ja sigui de forma lliure o en esdeveniments esportius. Fer una aposta per la seguretat dels espais de pràctica esportiva habituals i treballar la comunicació d’aquesta seguretat, sempre en positiu.
- Confecció de material formatiu, píndoles i contingut específic i protocols com a punt d’informació de referència per a les empreses i entitats del sector.
- Donar suport organitzatiu i econòmic per garantir la continuïtat dels projectes esportius d’entitats i empreses del sector que han hagut de suspendre l’activitat.
Per subsectors, INDESCAT proposa també incloure al Pla Nacional mesures diverses:
- Promoció d'esdeveniments esportius: tan aviat com sigui possible, que des de les administracions es posin facilitats i es promoguin nous esdeveniments, en el format que sigui viable. I que es defineixin clarament els requeriments per tal de dissenyar correctament i de forma segura aquests esdeveniments.
- Suport organitzatiu per a les empreses que produeixen o són proveïdores de serveis i/o materials en esdeveniments esportius. L’administració, a més, hauria de jugar un rol d’agent “prioritzador” quant a les dates de celebració d’aquests esdeveniments.
- Creació un protocol d’actuació que especifiqui com han de ser a partir d’ara els esdeveniments esportius per a un desconfinament segur i viable.
- Pla de promoció del Turisme Esportiu. Promoure entre el sector i la ciutadania el potencial del turisme actiu dins de Catalunya
- Que es compti amb l'experiència dels gestors professionals d'instal·lacions esportives a l'hora d'efectuar i dissenyar la metodologia que caldrà emprar en reactivar els equipaments esportius en l’elaboració del Pla de desconfinament en què ja està treballant la SGEAF. Adequar els requeriments actuals a la nova situació i elaborar un estudi municipi a municipi del cost de l’adaptació d’aquesta nova normativa.
- Aprofitar per fer manteniment i millores en espais actualment tancats pel confinament i que l’administració hi doni suport. Condicionament d’espais en desús i allargar la vida d’espais utilitzats de manera estacional amb les adaptacions necessàries.
Pel que fa a l’àmbit fiscal i el finançament:
- Realització i finançament de l’Estudi de l’impacte de la Covid-19 al sector esportiu català, aprofitant les iniciatives que diversos agents del sector ja estan duent a terme en aquest sentit per, de manera agregada, obtenir una “fotografia” de l’afectació de la crisi provocada per la Covid-19 en aquest àmbit. INDESCAT, junt amb altres agents, ja està treballant en aquesta línia.
- Ajornament d’impostos i tributs i que els ajuts i subvencions pendents es paguin tan aviat com sigui possible.
- Suport a les empreses en els processos de sol·licitud i obtenció de finançament. Cal simplificar aquests processos i obtenir millors condicions.
- Promoure el sector productiu català com a proveïdors prioritaris de solucions, productes i serveis a casa nostra.
- Suport específic als autònoms, les pimes i les start-ups del sector esportiu català.
- Ajuts públics específics per a la innovació en l’àmbit de l’esport.
- Aposta, via ajuts i finançament, per la innovació i la digitalització per aplicar canvis estratègics. INDESCAT s’ofereix com a connector amb més de 2.500 empreses que formen part dels clústers catalans i que poden aportar aquestes solucions.
Finalment, en l’àmbit de la innovació, INDESCAT ha proposat a la taula:
- Dinamització de nous serveis de formació, execució, suport i seguiment en l’esport, aprofitant la necessària actualització en l’ús de les plataformes digitals que les empreses han dut a terme durant el confinament.
- Facilitar processos de transformació estratègica, de nous aprenentatges, d’aplicar d’innovació i internacionalització treballant de manera transversal amb la resta dels clústers catalans.
Nota de premsa completa aquí.