NOTÍCIES

La descarbonització i la gestió de l’aigua a les instal·lacions esportives en temps de sequera, el més destacat d’EFISport 2024

La descarbonització de les instal·lacions esportives, la gestió de l’aigua,  les solucions futures davant la prohibició d’ús dels microplàstics en gespa  artificial, la digitalització com a eina per a ajudar les instal·lacions  esportives a ser energèticament més eficients, i l’ús de la geotèrmia als  equipaments esportius. Aquests són els temes que es van tractar a EFISport  2024, que enguany va celebrar l’11a edició que va incloure, com a novetat, la  competició Open Innovation Challenge. L’esdeveniment anual, que va acollir més  de 170 assistents, està organitzat per INDESCAT, amb la col·laboració del  Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Clúster de la Bioenergia  de Catalunya (CBC) i el Catalan Water Partnership. Durant la jornada, celebrada  el 13 de març a l’INEFC de Barcelona, també s’hi va poder visitar el  Marketplace EFISport, on s’hi van presentar solucions, productes i serveis per  al manteniment i la implementació de mesures d’eficiència energètica.

En la benvinguda institucional de la jornada, David Tapias, vicepresident d’INDESCAT, va afirmar que “la gestió de l’aigua és un dels temes que calia posar sobre la taula en aquest EFISport. Creiem que cal un pla de reconversió per aconseguir estalviar encara més aigua i, per això, calen ajuts i subvencions per a inversions per poder fer aquesta reconversió, però també una actualització normativa que ens permeti ser més eficients”. “Volem insistir que la indústria de l’esport ja fa anys que fem esforços per a l’estalvi d’aigua i per a l’eficiència energètica en general, sempre cercant i aplicant solucions que facin les instal·lacions esportives més sostenibles. EFISport n’és un exemple.”

La ponència inaugural, a càrrec de Xavier Amores, clúster manager del Catalan Water Partnership (CWP), es va centrar justament en la gestió l’aigua en el sector esportiu en un context d’emergència hídrica. Durant la seva intervenció, Amores va relacionar els reptes en la gestió de l’aigua en el sector de l’esport amb tres eixos principals: “l’adaptació al canvi climàtic, l’optimització i eficiència i una demanda cada cop més sofisticada”. També va explicar l’actual situació de sequera a Catalunya i va posar exemples d’altres països del món que també pateixen estrès hídric, com afecta la indústria de l’esport i de quina manera s’ha gestionat arreu del món. “De cara a fer front al repte de l’escassedat hídrica, és important la col·laboració crossectorial, que ja està donant fruit a altres sectors on s’estan promovent estudis de petjada hídrica, projectes d’R+D i iniciatives de conscienciació”.

Acte seguit, es va dur a terme la primera edició de l'EFISport Open  Innovation Challenge, una competició que es va crear amb l’objectiu de plantejar solucions innovadores i disruptives al repte "Com podem descarbonitzar les instal·lacions esportives?”. Després de rebre una dotzena de propostes, un jurat format per membres d'INDESCAT i el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya va seleccionar les tres solucions finalistes que van presentar la seva proposta davant els assistents de l’esdeveniment.

Abora Solar, fabricants de panells solars híbrids, va explicar la seva proposta de panells que generen aigua calenta i electricitat simultàniament, aprofitant al màxim l'espai de les cobertes. Zenit Solar facilita la creació i gestió de comunitats energètiques en zones urbanes i industrials a través d'un marketplace integrat en una plataforma SaaS. Utilitzen Big Data i Intel·ligència Artificial per optimitzar la distribució i consum d’energia i maximitzar-ne, alhora, la reducció dels excedents i fomentar una transició cap a un model energètic sostenible. Orpheus, que ofereix una solució innovadora per descarbonitzar les instal·lacions esportives mitjançant la monitorització intel·ligent de l'ús dels recursos d'energia i aigua, va esdevenir el guanyador de la competició per votació del públic assistent. Com a premi, podran gaudir d’un any de membresia gratuïta a INDESCAT i al Barcelona Sports Hub.

Després d’una pausa, on els assistents van aprofitar per fer networking i visitar el Marketplace de la jornada, es van fer tres workshops en  paral·lel sobre: gespa artificial, digitalització en instal·lacions esportives i l’ús de la geotèrmia en les instal·lacions esportives.

El workshop sobre gespa artificial va analitzar les solucions futures davant la prohibició d’ús dels microplàstics. Va comptar amb els ponents Rafael Mengual, gestor tècnic de superfícies esportives de l’Instituto de Biomecánica de Valencia (IBV), i Jorge García Unanue, professor titular de la Universitat de Castilla – La Mancha i corresponsable del Grupo de Investigación en la Gestión de Organizaciones e Instalaciones Deportivas (IGOID). Entre les conclusions més destacades hi ha la necessitat de trobar alternatives als microplàstics en el reblert de la gespa artificial, abans que acabi la moratòria de la seva prohibició, i que garanteixin la qualitat, la durabilitat i el confort del terreny de joc per als esportistes.

El segon workshop, que va explicar com la digitalització pot ajudar les instal·lacions esportives a ser energèticament més eficients, va comptar amb el ponent Sergi Pérez Cobos, arquitecte especialista en sostenibilitat energètica i gestor de producte i innovació d’Inergy. Els participants del grup van remarcar la importància de tenir dades, la capacitat de vendre-les, i sectoritzar-les per poder fer possibles prediccions a futur. Un altre element important a destacar va ser la formació i qualificació del personal, i que cal fer una tasca de conscienciació a l’usuari i, si fos necessari, aplicar mesures coercitives, com ara la limitació de l’ús d’aigua de les dutxes.

Finalment, el tercer workshop, que va abordar l’ús de la geotèrmia a les instal·lacions esportives com a alternativa a les energies fòssils, va incloure la ponència del Dr. Ignasi Herms i Canellas, cap de l’Àrea de Recursos Geològics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Segons els assistents, la geotèrmia té un gran potencial en el sector de les instal·lacions esportives. Es va posar de manifest el gran compromís i sensibilitat respecte la sostenibilitat i la millora de l’optimització de la gestió energètica de les instal·lacions esportives i que la geotèrmia pot donar resposta a algunes de les seves demandes.

EFISport 2024 va comptar amb la col·laboració del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, el Clúster Bioenergia Catalunya, el Clúster Català de l'Aigua, i amb el suport de la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física, l'Institut Català d'Energia, ACCIÓ, la Fundació Catalana per a l'Esport, la Diputació de Barcelona, COPLEFC, Gestiona, Associació Empresarial De Clubs De Natació De Catalunya i l'INEFC de Barcelona. El mitjà oficial de l'esdeveniment ha estat Instalaciones Deportivas Hoy.

Ignasi Senabre, fundador i CEO de Sports & Landscape, el main  sponsor d’EFISport d'enguany, va destacar que “nosaltres fa anys que participem en aquesta jornada com a convençuts de la sostenibilitat, que passa per davant de tot”. “És un orgull estar a la primera fila d’aquest esdeveniment, organitzat per INDESCAT, que fa una feina excel·lent!”.

La nova edició del Marketplace va comptar amb els següents expositors: Blautec, GM2, Hídrica Group, Hidro Air Control, MT BCN, Poliwin, Salvi, Sports & Landscape, Staff, Tankuam i Tarkett Sports.

La benvinguda institucional d’EFISport va comptar amb la presència d’Eduard Inglés, director de l’INEF Catalunya; Marta Morera, directora de l’Institut Català d’Energia; Teresa Sambola, coordinadora de l’Àrea d’Esports i Activitat Física de la Diputació de Barcelona, i David Tapias, vicepresident d’INDESCAT.

ALTRES NOTÍCIES

En el context actual, Catalunya enfronta reptes  globals com el canvi climàtic i la crisi hídrica. Els gestors d'instal·lacions  esportives juguen un paper molt important en aquests reptes i tenen una  oportunitat única per contribuir al canvi positiu. És per aquest motiu que  INDESCAT organitza el 5è Curs EFISport:  Gestió d'Energia en Instal·lacions Esportives, que s'ha iniciat el 16  d’abril. Juntament amb el Clúster de l'Energia Eficient de  Catalunya (CEEC), INDESCAT organitza el 5è Curs EFISport, que constitueix una excel·lent oportunitat perquè directius d'instal·lacions esportives puguin assolir una visió completa de les bases per gestionar-les eficientment des del punt de vista energètic.

INDESCAT ha participat a la 4a trobada presencial, del projecte I3-INSHAPE, celebrada a la ciutat de Lahti, Finlàndia, durant els dies 8 i 9 d'abril i organitzada per LADEC i LAB University of Applied Sciences. Aquesta trobada s’ha centrat en els paquets de treball 2 i 3, els quals tracten de trobar PIMES que entrin al projecte per resoldre les necessitats de les Flagships (empreses emergents capdavanteres representatives de cada regió) entre les quals hi ha Onalabs Inno-Hub, la Flagship catalana i sòcia d'INDESCAT.

Entrevistem a Cristina Marín, cofundadora i general manager de BIWPA, la Barcelona International Water Polo Academy, que promou una metodologia única d’entrenament enfocada a la millora de la tècnica i tàctica individuals, així com el perfeccionament dels fonaments i la presa de decisió. Pel que fa als reptes de l'entitat, Marín destaca que "a curt termini, agost 2024, organitzarem per primera vegada la Summer Academy a Los Angeles dirigida a atletes de la zona. A llarg termini, estem treballant per replicar la nostra acadèmia a Califòrnia".
La cofundadora de BIWPA explica que formar part d'INDESCAT els permetrà "buscar sinergies amb clubs o entitats privades del sector del turisme esportiu, i també amb empreses tecnològiques que ens facilitin i agilitzin processos (inscripcions, gestió de bases de dades, etc.)".


A INDESCAT oferim un nou servei de licitacions i concursos. Es tracta d'una nova plataforma, integrada ala nostra intranet, amb accés a més de 2M de licitacions, adjudicacions i contractes menors d'Espanya i Portugal

El festival internacional de ciclisme Sea Otter Europe Costa Brava Girona by Continental, que se celebra a Girona els dies 20, 21 i 22 de setembre, i INDESCAT, han renovat el seu acord estratègic de col·laboració pel qual busquen unir sinèrgies per potenciar el sector de l'esport.

La descarbonització de les instal·lacions esportives, la gestió de l’aigua,  les solucions futures davant la prohibició d’ús dels microplàstics en gespa  artificial, la digitalització com a eina per a ajudar les instal·lacions  esportives a ser energèticament més eficients, i l’ús de la geotèrmia als  equipaments esportius. Aquests són els temes que es van tractar a EFISport  2024, que enguany va celebrar l’11a edició que va incloure, com a novetat, la  competició Open Innovation Challenge. L’esdeveniment anual, que va acollir més  de 170 assistents, està organitzat per INDESCAT, amb la col·laboració del  Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Clúster de la Bioenergia  de Catalunya (CBC) i el Catalan Water Partnership. Durant la jornada, celebrada  el 13 de març a l’INEFC de Barcelona, també s’hi va poder visitar el  Marketplace EFISport, on s’hi van presentar solucions, productes i serveis per  al manteniment i la implementació de mesures d’eficiència energètica.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA NEWSLETTER

CANAL DE COMUNICACIÓ

INDESCAT obre un nou canal de comunicació exclusiu pels socis del clúster!


Es tracta d’un nou servei per rebre notícies i avisos a través de Whatsapp. 

INDESCAT et posarà al dia de totes les informacions rellevants del clúster: les notícies més destacades, els pròxims esdeveniments, les noves convocatòries d’ajuts, etc.

Ets soci d'INDESCAT?
Encara no ets soci d'INDESCAT?
Modificar cookies